Harmadik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Harmadik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat

Ünnepélyes, szórakoztató műsorral egybekötött díjátadó gálaesten adták át a Nemzeti Színházban a díjakat. A műsor konferálását Dobó Kata és Vitray Tamás látta el. A díjátadáson megjelent a közjogi méltóságok közül az országgyűlés elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a páholyokban foglaltak helyet a parlamenti pártok elnökei. A 2005. évi Prima Primissima díjak tíz kategóriában kerültek átadásra december 8-án, a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretében, amely eseményen Takács Ildikó, a Kuratórium tanácsadó testületének tagja jóvoltából vendégként jelen lehettem. A Nemzeti Színház zsúfolásig megtelt, még a karzaton is nagyvállatok elsőszámú vezetői kaptak helyet. Bemenetelemkor tizenkettő hostess igazított útba.

Az Alapítvány tíz éve alatt a Demján Sándor által felajánlott értékű díjak odaítélésével a társadalomban a kiemelkedő teljesítményeket, valamint az elismerésre és követésre méltó életműveket kívánja középpontba állítani.

A 30 jelöltből a 10 Primissima Díjast a VOSZ elnöksége, az Alapítvány Kuratóriuma titkos szavazással választotta ki. A Prima Primissima Díjak összege minden évben 50 000 euró. Minden kategóriában, azok a jelöltek, akik nem Primissima Díjat nyertek, Prima Díjat vehettek át, 10 000 eurós pénzjutalommal. A Prima Primissima Közönségdíjat – ami szintén 50 ezer euró és az Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor ajánlotta fel – az nyerte el a 10 kategória 30 jelöltje közül, akire a legtöbb közönségszavazat érkezett.

A Primissima Díj figuráját adó Kincsem lóról mintázott alkotást Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész tervezte, és a Zsolnay Porcelángyár gyártotta, a Közönség Díj szobrát pedig az Ajka Kristály készítette

A kategóriák 2005. évi nyertesei:

Magyar irodalom – Lázár Ervin
Magyar színház- és filmművészet – Seregi László
Magyar képzőművészet – Sváby Lajos
Magyar tudomány – Kornai János
Magyar oktatás és köznevelés – Kozma Imre
Magyar építészet és építőművészet – Csete György
Magyar írott sajtó – Tamás Ervin
Magyar elektronikus sajtó – Friderikusz Sándor
Magyar népművészet és közművelődés – Szentendrei Skanzen
Magyar zeneművészet – Ránki Dezső
Közönségdíj – Csókay András

*

A díjkiosztás utáni fogadáson néhány jelentős személlyel sikerült szót váltanom. Gratuláltam a Magyar tudomány kategória győztesének, Kornai professzor úrnak, akivel megállapodtam egy interjúban. (2003. december 19-i lapszámunkban „A változás sebessége felülmúlta minden várakozásomat címmel már készült vele egy cikk). Beszéltem Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, akit felkértem előadásra a 2006. márciusi Korrupciós konferencián. Hankiss Elemérrel, az MTV korábbi elnökével az Európai Unió kulturális fővárosa pályázatról cseréltem eszmét. Sárközi Tamás professzor kormánymegbízottal pedig az államapparátus karcsúsításáról beszélgettünk. Andrew Vajna filmproducer megnyugtatott, hogy elégedett a budapesti Las Vegas kaszinójával, utoljára december 7-én volt ott. Takács Ildikó elfogadta azt a javaslatomat, hogy minden Prima- és Primissima-díjas szerepeljen egy könyvben. Ezt az ötödik díjkiosztásnál adják ki először.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS