Pécsi Tavaszi Fesztivál – Kihívások és lehetőségek az EKF után • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pécsi Tavaszi Fesztivál – Kihívások és lehetőségek az EKF után

A héten kedden tartott sajtótájékoztatót a március 17-én startoló 13. Pécsi Tavaszi Fesztivál programjáról Laknerné Brückler Andrea, a főszervező Pécsi Kulturális Központ vezetője és Dr. Páva Zsolt, Pécs Megye Jogú Város polgármestere, ahol ismertették a sajtó megjelent képviselőit az előttük álló kihívásokkal illetve betekintést nyújtottak a rendkívül színes program részleteibe.

Az 1999 óta minden évben hagyományosan megrendezett Pécsi Tavaszi Fesztivál igen kiemelkedő szerepet tölt be a vidéki nagyvárosok kulturális életében: az idén március 17. és április 5. között zajló rendezvénysorozat az egyetlen hivatalos partnere a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, akik a közös marketingtevékenységeken túl pénzügyi támogatást is biztosítanak a programokhoz. Ahogy Dr. Páva Zsolt is felhívta rá a figyelmet, talán ez lesz az első igazán nagy próbatétele az EKF év alatt átadott kulturális tereknek, különös hangsúllyal a Pécsi Konferencia- és Koncertközpontnak, avagy most már ismertebb nevén a Kodály Központnak. A város vezetése ezt hangsúlyozandó a Pécsi Kulturális Központ számára 28 nap ingyen programot biztosított, ami áthidalhatja az eddig pénzügyi akadályokat.

Laknerné Brückler Andrea betekintést nyújtott a Pécsi Kulturális Központ jelenlegi helyzetébe is. Az intézményrendszer átalakítása nyomán a Pécsi Ifjúsági Központ illetve a Szivárvány Gyermekház is a felügyeletük alá került. Az EKF program fejlesztéseinek köszönhetően a közművelődési feladatokat ellátó Ifjúsági Központ nyáron végre átköltözhet a Zsolnay-negyedbe, ahol egy 400 fős koncertterem mellett a már jól ismert klubok és szakkörök is új, fejlett és innovatív környezetben folytathatják munkájukat. Beszámolójában kiemelte továbbá a Kodály Központban rejlő számtalan új lehetőséget: Pécsen eddig nem igen volt a magas kultúra igényeit kiszolgáló és megfelelő befogadóképességgel rendelkező intézmény. A POTE aula zajos, rossz akusztikájú koncertterét most felválthatja a rendkívül összetett belső adottságokkal és tiszta hangzással rendelkező koncertközpont. A tervek szerint a Pécsen rendezendő fesztiválok székhelyévé válhat városunk új zenei büszkesége.

A 26 millió forintból gazdálkodó fesztivál (összehasonlításként: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak 1,5 milliárd a költségvetése…)  a tavalyi büdzsé felével készítette elő programjait, melyből idén 10 millió forintot a város biztosított, pontosan a tavalyi támogatásuk egyharmadát. Az EKF programok lezárultával idén fontos szerepe van a bevételeknek is – hangsúlyozta Laknerné Brückler Andrea, hozzátéve, hogy az átalakult pályázati rendszer is nagy segítséget nyújtott a szervezésben.

A 2011-es program igen színesnek ígérkezik. A könnyűzene kedvelőit Palya Bea igen egyedinek ígérkező „fotelos koncertje” és a Quimby zenekar színházasított „Quimby Teátrum 2” címet viselő előadása várja, míg a népzene-világzene híveit a kiváló Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam közös fellépése bűvöli majd el. Nem feledkezhetünk el ugyanakkor az idén kétszáz éve született Liszt Ferencről sem: a zeneszerző tiszteletére három kiváló művész (Megyesi Schwartz Lúcia, Mécs Károly és Jandó Jenő) összeállította a „Liszt a miénk” című programját, melyben a színművészet, a csendülő ének és a virtuóz zongorafutamok közös életre kelnek. Ismét – immár ötödik alkalommal – megrendezésre kerül a fesztivál kiemelt programja, a Jazz Hétvége. A szervezők olyan nemzetközi sztárokat hívtak meg, mint a francia L’Orchestre de Contrabasse hat kiváló bőgőse vagy a Trilok Gurtu Band kiegészülve Jan Garbarekkel. A magyar jazz életet a Harcsa Veronikával felálló Bin-Jip illetve a Babos Special Projekt képviseli.

További információk a http://pecsikult.hu/hu/ oldalon találhatóak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS