A hír igaz, csak… • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A hír igaz, csak…

Csokonai Vitéz Mihály

Pécs szülöttjének: mecsekaljai Horvay János szobrászművésznek kedvelem alkotásait érzelmi, gondolati gazdagságukért. (Legyen elegendő a nagy „fazekas”-nak, Zsolnay Vilmosnak Pécsett álló szobrára vagy a Dombóvárra menekített Kossuth-emlékműre utalnom.)

Gr. Festetics György

Horvay munkáit kutatva bukkantam a 8 Órai Újság 1931. június 16-ai számában az alábbi híradásra: „Kaposvárról jelentik: A főgimnázium előcsarnokában ma leplezték le gróf Somsich Sándor és Csokonai Vitéz Mihály emlékművét fényes ünnepség keretében. Az ünnepségen megjelent Horvay János, az emlékművek alkotója is. Az ünnepséggel kapcsolatban a főgimnáziumban végzettek 50, 40, 30, 25, 20, 15, 10 és 5 éves találkozót tartottak.”

Nosza, irány Kaposvár, a hajdani főgimnázium! Az aulában szembenézett velem két mellszobor. – Csakhogy nem gróf Somsich Sándor, hanem az iskolaalapító gr. Somsich Pál s Csokonai Vitéz Mihály helyett a gimnázium újabb névadójáé: Táncsics Mihályé. A szobrokat sem Horvay, hanem az iskola egyik tanára készítette. A gimnázium évkönyvei nem tudtak nagyszabású érettségi találkozóról az 1931. esztendőre vonatkozóan…

Hát, ha nem Kaposvár, talán Csurgó. A református gimnáziumba lépve valóban megláttam két bronz reliefet vörösmárvány keretbe foglaltan: balról Csokonai Vitéz Mihályt, vele szemben tolnai gr. Festetics György iskolaalapítót megörökítve. „Mindkét emlék Horvai Jánosnak, a kitűnő művésznek gyönyörű alkotása” – így a csurgói református Csokonai Vitéz Mihály reálgimnázium Értesítője az 1930-31. iskolai év eseményeit taglalva.

Elégedettség tölthetett el: a HÍR tehát igaz, csak nem Kaposváron, hanem Csurgón, nem gr. Somsichra, hanem gr. Festetics Györgyre vonatkozóan. No és az ünnepély június 14-én délután 5 órakor történt, nem 16-án.

De Horvay Jánossal kapcsolatban minden megállja helyét!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS