A Mecsek állatvilága • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A Mecsek állatvilága

Új könyvsorozat indult útjára a Mecsek állatvilágáról Fazekas Imre szerkesztésében. Az első kötet B/5-ös formátumban, 376 oldalon, angol és német nyelvű összefoglalókkal, szövegközi ábrákkal, térképekkel, színes keményfedelű kötésben jelent meg. Tizenkilenc kutató – Fazekas Imre, Vargha Béla, Farkas Sándor, Vilisics Ferenc, Tóth Sándor, Sziráki György, Tallósi Béla, Szél Győző, Purger Jenő, Merkl Ottó, Sár József, György Zoltán, Kovács Tibor, Hegyessy Gábor, Ábrahám Levente, Józan Zsolt, Sallai Zoltán, Bankovics Attila, Szatyor Miklós – 3420 állatfaj faunisztikai, ökológiai, állatföldrajzi és természetvédelmi adatait közli. Közülük 12 faj új Magyarországon, 33 pedig korábban ismeretlen volt a Mecsekből, 365 faj védett illetve fokozottan védett.

Részlet az előszóból: „A kötet megjelenése tudománytörténeti jelentőségű, hiszen még soha nem jelent meg ilyen átfogó bemutatás Magyarország »mediterrán szigeteként« számon tartott Mecsek faunájáról. Egy szintetizáló, monografikus faunamunka összeállítására és közzétételére az ezredforduló tájékán merült fel az igény. Jelen tanulmánykötet szerzői egyetemek, főiskolák, nemzeti parkok, múzeumok és más intézmények tanárai, tudós munkatársai, a Mecsek megismerésének elkötelezett hívei. Az elért eredmények azt a tényt erősítik meg az olvasóban, hogy a Mecsek faunája rendkívül változatos, s állatföldrajzi kapcsolatai a Kárpát-medencében egyedülállóan szerteágazóak. Az ábrákkal, térképekkel, fényképekkel gazdagon illusztrált kötet a tudományos igényesség mellett a közérthetőségre is törekszik, annak ellenére, hogy a célzott olvasók elsősorban a tudomány képviselői, a környezet- és természetvédelem szakemberei valamint a tudományos pályára most készülő főiskolások, egyetemisták. A kötet szerkesztése, a tanulmányok felépítése a klasszikus hazai és közép-európai hagyományokat követi. A könyv hazai és külföldi sikere így biztosított…” (Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke)

A könyvet a regiografo@hu.inter.net címen lehet megrendelni. Ára: 3500 Ft (önköltségi ár!) + postaköltség.

A tartalomból: Tudománytörténet, Tradigrada – Medveállatkák; Isopoda – Ászkarákok; Odonata – Szitakötők; Psocoptera – Fatetű-alakúak; Coleoptera – Bogarak; Neuroptera – Recésszárnyúak; Hymenoptera – Hártyásszárnyúak; Lepidoptera – Lepkék; Pisces – Halak; Aves – Madarak; Mammalia – Emlősök.

A sorozat következő kötete 2007-ben jelenik meg, már megkezdődtek a szerkesztési munkálatok. A következő gazdaságilag és természetvédelmileg fontos állatcsoportok kerülnek feldolgozásra: sáskák, szöcskék; legyek, szúnyogok; levélbogarak; molylepkék; pókok; békák; gyíkok; kígyók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS