Tavaszköszöntő Húsvét a Mecsek alján • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tavaszköszöntő Húsvét a Mecsek alján

A Húsvétot megelőző Nagyhét idén is mozgalmasnak ígérkezik a Míves Tojás Múzeum házatáján Zengővárkonyban. Erős kötődés a hagyomány mindannyiunk számára, így ha Húsvétra gondolunk, képzeletünkben rögtön megjelenik a hímestojás, s talán már sokak képzeletében a Míves Tojás Múzeum képe is, ahol a díszített tojásokból a legtöbbet és a legszebbeket találhatjuk. A múzeumban nemcsak megcsodálhatjuk a díszített tojások remekeit, hanem segítő, szakértő kezek irányításával magunk is elkészíthetjük az ünnepi asztalra vagy ajándékozásra szánt hímeseket. Aki a könnyebb utat választja, az értékesítésre szánt szebbnél szebb darabokból válogathat.

A visszatérő látogatók a múzeum kellemes látványt nyújtó, áttekintő képe után, az egyes tárlókhoz közelítve, a műtárgyak egyenkénti tanulmányozásával jutnak új élményekhez, hiszen a több mint kétezer kiállított alkotás többségének/mindegyikének megismeréséhez egy-két látogatás kevésnek bizonyul.

Az ünnepi program hagyományosan az ifjúsági tojásfestő-versennyel kezdődik Virágvasárnapon, április 17-én 13.30-kor, a múzeum megnyitásának idei 11. évfordulójára is emlékezve.

A Nagyhéten április 18-22-ig tojásdíszítő-bemutatók lesznek naponta 10-től 17 óráig, ezen belül hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás művészetével is ismerkedhetünk. Idén is működik majd a „Hímestojás Szeretteinknek” elnevezésű ajándékkészítő program, melynek során ki-ki maga is munkához láthat.

Húsvéthétfőn a délelőtt ½10-kor kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 3 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.

Húsvéthétfő délutánján helybéli óvodások, iskolások locsolóversekkel és népitánccal szórakoztatják a látogatókat.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit.

Hasznos tudnivalók:
www.tojasmuzeum.ini.hu
tojas@museum.hu

tel: 00-36-72-466-605
fax: 00-36-72-566-012
Nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

A csoportok előzetes telefonos bejelentkezését kérik!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS