Orgonaavatás Székelydályán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Orgonaavatás Székelydályán

Néhány évvel ezelőtt egy székelydályai kirándulás alkalmával átélt élmények hatására határozta el több pécsi Rotarys, hogy megpróbál közreműködni a székelydályai református templom értékes kincseinek megmentésében. Felismerték akkor, hogy egy elszegényedett, elnéptelenedés útjára lépett település számára rendkívül fontos, hogy történelmi értékei is megőrződjenek, hogy ilyen irányú kezdeményezéseikhez a távolból is segítséget kapjanak. A templom helyreállításának elősegítése érdekében vette fel a kapcsolatot a székelyudvarhelyi Rotarysokkal a Pécsi Rotary Club 2010-ben. A megtapasztalt együttműködő-készségük és segítő szándékuk volt a garancia arra, hogy a 2010 augusztusában közösen szervezett székelyudvarhelyi jótékonysági est is ráirányítja a figyelmet a székelydályai templom helyreállítására. Az udvarhelyi jótékonysági esten Benkó Sándor a Rákóczi Tárogató Egyesület tagjaival közösen adott koncertje adott felejthetetlen élményt a hallgatóságnak.

Borsós István tárogatózik

A két klub közös munkájának eredménye, hogy 2011. május 13-án Székelydályán felavatták a templom helyreállított orgonáját.

Borsós István beszámolóját adjuk közre az útról: „Egyhetes székelyföldi körutunk fő állomása a székelydályai templom orgonájának felavatása volt. A felújító mester szólaltatta meg, csodálatosan. Sajnos az idén csak egy tárogató hangja volt hallható és mindenki sajnálkozva emlegette a tavalyi nagy sikerű, megható koncertünket. Fülöp Szabolcs lelkész úr külön megemlékezett a ’magyar lélek hangjáról’, a tárogatóról, amely hozzásegítette templomukat a több mint tíz éve néma hangszer megszólalásához.

Most is volt szeretet vendégelés, ahol egyedül kellett helytállnom a dalos kedvű vendégseregben a tárogatómmal.

Az idei jótékonysági bálon 160-an vettek részt és remélem, ebből jut majd a templom további felújítására is. Mi, a pécsi és kaposvári Rotarysok tele busszal mentünk a rendezvényre és egy kis erdélyi történelmi körútra. Az ’Ezer éves határ’ és Arad között sok-sok emlékhelyet néztünk és koszorúztunk, amelyhez mindig szólt a tárogató.”

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “Orgonaavatás Székelydályán”


  1. A tárogató a szívhez szól, hát még ha Borsós István csalogatja elő a hangokat belőle avatottan. Valóban a magyar lélek árad ebből a hangszerből, és az érdesen is behízelgő hangok az összetartozás érzését táplálják az emberben.

    Hozzászóló: Kocsis József | 2011. május 25., 06:11
  2. Kapcsolódó link:

    A dunakeszi és tatabányai rotaristák képei és videója az eseményekről, valamint a Duna TV tudósítása az avatásról.

    http://www.facebook.com/Rotary.Club.Dunakeszi

    Hozzászóló: RC Dunakeszi | 2011. június 4., 07:59

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés