Barangolások egy magángyűjtő világában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Barangolások egy magángyűjtő világában

Imolay Dr. Lenkey István képző- és iparművészeti gyűjteményéből válogatott kiállítás megnyitására került sor „Egy magángyűjtő világa” címmel, 2011. október 28-án a putnoki Holló László Galériában. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat keretében zajlott.

Imolay Dr. Lenkey István a már korábban adományozott, 1185 darabból álló jelentős Ex libris gyűjteménye után, a képző- és iparművészeti gyűjteményének jelentős részét is a putnoki Holló László Galériának adományozta. Most az egész élete során gyűjtött, vásárolt vagy a művészbarátaitól ajándékba kapott értékes alkotásokat adta át, melynek egy szeletét mutatja be a most megrendezett tárlat.

Az Adományozó a gömöri térség szülötte, aki ugyan már régóta Mohácson él, de továbbra is szorosan kötődik Putnokhoz és annak legendás szépségű vidékéhez. Izgalmas, széles látókörű és sokoldalú személyiség, akinek a térség iránti elkötelezett szeretete abban nyilvánult meg, hogy ezt az értékes gyűjteményt nagylelkűen a Holló László Galériára bízta.

Imolay Dr. Lenkey István 2011. október 31-én ünnepelte 70. születésnapját. Egész életében nagyon sokat fáradozott Gömör népszerűsítéséért, amit most is aktívan folytat. Erősek a gyökerek, amik Őt soha nem eresztik el és e méltán nagy múltú vidékhez kötik.

A kiállítás-megnyitón és díjátadáson jelenlévők egy része

A Lenkey-dinasztia négy gömöri ággal rendelkezik, melynek egyikéhez tartozik. Ő maga 1941-ben, Miskolcon született. Szép nagy családja, két gyermeke és hét unokája van. Gyermek- és diákéveit Alsószuhán, Imolán, Putnokon és a borsodi Dubicsányban töltötte. Tele szívta magát Gömör tiszta levegőjével. Mindig is meghatározó volt számára a család. A gömöri táj és szellemiség ismeretét és szeretetét nagyapja: Lenkey László, nagybátyja: Bartus József és nagynénjei: Lenkey Erzsébet és Lenkey Irma által elmondott mesékből, mondákból, népdalokból és népszokásokból szívta magába. Ifjúkorában Tompa Mihály versein nevelkedett. A keleméri pap-költő költészetének hagyományos értékei a hűség a hazához, a szülőföld szeretete egyaránt fontosak ma is számára.

Imolay dr. Lenkey István könyvtáros, bibliográfus, művészettörténész, tipográfus, egy igazi polihisztor. Debreceni könyvtárosként a Református Teológia és az ELTE könyvtár szakának elvégzése után, falutörténeti és néprajzi gyűjtésre tért vissza szülőföldjére Alsószuhára, ahol a település történetét a népi gyógyászat fortélyait tanulmányozta.

A szülőföldtől kapott útravaló a mai napig kitartott számára, melyből erőt merít. Gömör történelmi, néprajzi, kulturális emlékei most is elevenen élnek benne. A baráti társalgások alkalmával, a Mohács-szőlőhegyen épült házában tovább öregbíti Gömör hírnevét, ahol terjeszti és népszerűsíti e gyönyörű vidék értékeit. A kapuján most is ott lobog a gömöri zászló és a vele koccintók az ivópoharaiba gravírozott gömöri címerben gyönyörködhetnek. Ma is aktívan figyelemmel kíséri a gömöri vidék és az itt élők életének eseményeit.

Mindez azt mutatja, hogy szülőföldjének hűséges polgára maradt, s minden fórumon terjeszti Gömör jó hírét ma is.  Mél

Dr. Pusztai Tamás a B.-A.-Z.- Megyei Múzeumok Igazgatója átadja Imolay dr. Lenkey Istvánnak a Herman Ottó Díjat

án érdemelte ki a Herman Ottó Díjat, amit az ünnepélyes megnyitón Dr. Pusztai Tamás a B.-A.-Z.- Megyei Múzeumok Igazgatója adott át részére.  A Díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság szakmai vezetése ítélte oda az adományozó Imolay Dr. Lenkey Istvánnak, aki ezt azzal érdemelte ki, hogy az általa adományozott alkotásokkal jelentős mértékben hozzájárult a múzeumi szervezet gyűjteményének gyarapításához.

Dr. Pusztai Tamás főigazgató úr ünnepélyes megnyitó beszédében elmondta, hogy Imolay dr. Lenkey István életében a miskolci Herman Ottó Múzeumban találkozott először eredeti képzőművészeti alkotásokkal, ami nagy hatással volt rá és egy életre meghatározó irányt mutatott számára. Élete során folyamatosan figyelemmel kísérte és segítette a múzeumi szakmai munkát, most pedig ezzel az adománnyal a múzeumi szervezet gondjaira bízta az egész életében általa létrehozott gyűjteményt. Jó helyre került. Ez számunkra nagy felelősség és egyben fontos feladat, aminek igyekszünk megfelelni, zárta beszédét Dr. Pusztai Tamás főigazgató úr.

A putnoki Holló László Galériában időszakonként megrendezett kiállításokon keresztül kerül majd bemutatásra az adományozott gyűjtemény, amit a putnokiak és a térségben élők megtekinthetnek és így megismerhetik azt.

A gyűjtemény képző- és iparművészeti alkotásokból egyaránt áll. Tartalmaz olajfestményeket, rézkarcokat, kerámiákat, érméket, tűzzománc képeket és üvegfestményeket, fametszetet, valamint színesítik a palettát az elmaradhatatlan mohácsi busó álarcok és az ilyen témájú alkotások.  A gyűjtemény gazdag anyag, mely 53 művész közel 300 alkotását foglalja magában.

A kiállítást Imolay Dr. Lenkey István és Pirint Andrea a miskolci Herman Ottó Múzeum művészettörténésze rendezte. A kiállítás koncepciójában megkülönböztetett helyet kapott a gyűjtemény néhány kiemelkedően értékes darabja: Gerzson Pál olajfestmény csendélete, továbbá Borsos Miklós, Kass János, Reich Károly, Szász Endre és Szőnyi István alkotásai, melyekben gyönyörködhetnek a látogatók.

A tárlaton bemutatásra kerültek még Bálint Ferenc, Garabuczy Ágnes, Kolbe Mihály, Lenkey Zoltán, Lőricz Vitus, Moskál Tibor, Nőt Béla, Salamaha Boris, Szilágyi Imre, Takács Dezső és Trischler Ferenc és mások munkái is.

Imolay dr. Lenkey István a Herman Ottó Díjjal

Az adományozó ünnepség és díjátadó végén elsőként Putnok Város képviseletében Dr. Tanner János Címzetes Főjegyző úr köszöntötte Imolay Dr. Lenkey Istvánt. Az ünnepélyes kiállítás-megnyitón közreműködött Bulláné Farkas Beáta művésztanár, aki gitárkísérettel adott elő két gyönyörű dalt az ünnepeltnek. Régi kedves ismerősként és barátként folytatta a köszöntést Placskó Lajos költő, író, színész és tanár, aki egyik saját írásával lepte meg a 70. születésnapját ünneplő Adományozót. A további köszöntést, régi jó barátként É. Kovács László, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület Tiszteletbeli Elnöke folytatta és Ujváry Mária etnográfus a Holló László Galéria vezetője zárta.

Az adományozással egybekötött ünnepségre sokan eljöttek, akik gratuláltak az Adományozónak és megköszönték a gyűjteményt. Az esemény családias, bensőséges hangulatban zajlott és a végén az Adományozó végigvezette az érdeklődőket a kiállításon.

A Holló László Galéria fennállása óta fontos és meghatározó szerepet tölt be a térség kulturális életében. Igyekszik elsősorban a helyi és a térségben élő művészeknek lehetőséget adni a bemutatkozásra, ugyanakkor más neves művészek tematikus egyéni és közös kiállításain keresztül a művészi ízlés formálására törekszik. Rendhagyó múzeumi órákon, tárlatvezetéseken a fiatalokat bevonjuk az alkotás örömébe és megismertetjük velük a különféle művészeti területeket.

A most adományozott értékes Lenkey-gyűjtemény egy újabb örömteli feladatot jelöl ki a Holló László Galéria vezetése számára, amivel jelentősen kiszélesedik az intézmény tevékenységi köre.

E jeles kiállításon keresztül a látogató a kiállításban barangolva betekintést nyerhet nemcsak a kortárs képző- és iparművészetbe, hanem magának a gyűjtőnek a személyiségébe is. Megtudhatjuk, hogy mi érdekelte őt egy élet során, mit tartott fontosnak. Egy tartalmas, értékes élet munkája, egy nyitott könyv lapjai tárulnak itt ki, melyből olvashatunk, melyben kalandozhatunk. Tartsanak velünk!

A Holló László Galéria a Lenkey-gyűjteménnyel bővült. A B.-A.-Z. Megyei Múzeumok Igazgatósága Holló László Galériája, valamint Putnok Város és a putnoki emberek nevében köszönjük Imolay dr. Lenkey Istvánnak ezt az értékes ajándékot.

Novák Ilona

mb. igazgató

Holló László Galéria

Putnok, 2011. november 9.

*
Barátunknak és szerzőtársunknak mi is gratulálunk – tisztelettel és szeretettel!

A Hetedhéthatár szerzői

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Barangolások egy magángyűjtő világában”


  1. Szeretettel és tisztelettel gratulálok Dr. Lenkey István Úrnak születésnapja és kitüntetése alkalmából, tisztelője:Németh Edit festőművész

    Hozzászóló: németh edit | 2012. január 3., 00:16

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés