Illúziók – reflexiók • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Illúziók – reflexiók

Bóbics Diána és Pásti Katalin alkotásaival, és a rajtuk keresztül megmutatkozó gondolati világgal már találkozhatott a közönség Pécsett, a Tettyei Mésztufa-barlang SEJT-E-TÉSEK című rendezvényén idén májusban. Akkor a központi gondolat a tűz, illetve annak hiánya volt. Mindez számtalan asszociációs lehetőséget kínál: a meleg-hideg, fény-sötétség ellentétpártól kezdve az emberi kapcsolatok bensőségességéig vagy annak ellentétéig, az egymástól való eltávolodásig, elhidegülésig.

A fiatal képzőművészek december 1-jén Pécsett megnyílt kiállításának vezérmotívuma ezúttal két nő, két valóság egy térben. Valóság és illúzió határait feszegetik egymásra reflektálva. Különböző aktuális társadalmi kérdésköröket vizsgálnak, mint például az orvostudomány jelenlegi kutatásai alapján az embert biológiai vonatkozásában, azon belül is a női biológiai struktúrát, beleértve a neurológiai működést, a mentális állapotokat és a női természetet.

Meglátásuk szerint felfokozott pszichés állapotban a nő szervezete vagy annak valamely része az adott ingerre változatos reflexív cselekedetsorral képes reagálni.

Ilyen például a használtruha-kereskedésben a turkálás, ami egyfajta levezetése lehet különböző frusztrációknak, praktikus cselekvés, mely akár a szerelem felfokozott erejének megélését segíti. Intim helyzetek ezek, amelyek nem kerülnek gyakran fókuszba, nagyító alá. Ahogyan az emberi test sem látható nyilvánosan mezítelenül, főleg belülről, csak speciális esetben, például műtét közben.

A két alkotó számára a levetett ruhák újra felvéve egy másik ember személyiségét hordozzák, hasonlatosan ahhoz, mint amikor valaki egy pótszívet kap és azzal később együtt él. Orvosok állítják, hogy a donorszerv a befogadó személyiségét is megváltoztatja, az új szíves azonosul előző gazdájával. A művészek e kiállításon különböző médiumokkal, kifejezési formákkal közvetítik gondolataikat, médiumként megjelenik a rajz, festészet, videó, installáció.

A kiállítás megtekinthető 2011. december 2-től 2012. január 1-jéig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között Pécsett, a Káptalan utca 4. szám alatt található Múzeum Galériában.

(Készült a kiállítás tájékoztatójának felhasználásával, fotók: Komlós Attila)

A kiállítás meghívója


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS