Gebauer Ernő emléktáblájának avatása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Gebauer Ernő emléktáblájának avatása

Gebauer Ernő egykori műterme a Bessenyei u. 2. számú házban (bátyjához, Gusztávhoz küldött leveléből)

Gebauer Ernő

Gebauer Ernő halálának 50. évfordulóján, a Gebauer-emlékév egyik eseményeként 2012. március 24-én, szombaton 15 órakor a festőművész tisztelői emléktáblát avattak a város polgárai nevében Pécsett, a Bessenyei u. 2. számú háznál.

Az emléktáblát dr. Páva Zsolt, Pécs MJ Város polgármestere avatta fel.

Beszédet mondott:

Pandur József ny. főiskolai tanár, festőművész és dr. Vargha Dezső főlevéltáros

Az ünnepségen tárogatójátékával közreműködött: Borsós István.

Az emléktáblát két civil szervezet állította: a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány, valamint az Erdélyiek Klubja Egyesület. A költségekhez hozzájárult az emlékév elindítója, Leidecker Lajos, valamint Szakácsné Kozári Piroska, ny. rajztanár, Gebauer Ernő egykori tanítványa. Páva Zsolt polgármester, továbbá a tervező, Szabó Tamás és a szobrász, Illa Gábor közreműködésükkel támogatták az emléktábla létrehozását.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere avatóbeszédét mondja – mellette balról Borsós István és Komlós Attila, jobbról Pandur József és Bandi András

Páva Zsolt és Bandi András elhelyezi a koszorúkat a Városháza, a Káplár Alapítvány és az Erdélyiek Klubja nevében

Gebauer András, Márton, Balázs és a két Ferenc Gebauer Ernő egykori műtermében, ma Nagy Imre irodalomtörténész professzor könyvtárszobájában. Valószínű a távoli rokonság a régi pécsi és a jelenlegi budapesti Gebauer-családok között. A budapesti Gebauerek megtisztelték jelenlétükkel az emléktábla-avatást.

Az emléktábla-avatás résztvevőinek egy csoportja

Az ünnepség résztvevőinek másik csoportja

A Gebauer-emléktábla

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “Gebauer Ernő emléktáblájának avatása”


  1. Emlékezetem kitörölhetetlen emléktábláján kisiskolások állnak a Dzsámi kupolája alatt, és ámulva nézik az állványzat tetején dolgozó Ernő bácsit. Tanító nénimnek köszönöm, hogy láthattam a freskót készítő Gebauer Ernőt. Akkori csodálatom új tartalmakkal gazdagodott.

    Hozzászóló: Kocsis Tibor | 2012. március 22., 19:05
  2. Szívből gratulálok mindenkinek, aki ezt az emléktáblát kezdeményezte, támogatta, avatásának rangos szépségét megszervezte. A művészt nem ismertem, de freskóit és nevét igen!

    Hozzászóló: Kendéné Regényi Ildikó | 2012. április 22., 14:39

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés