Míves Tojás Múzeum (Zengővárkony) a Múzeumok Majálisán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Míves Tojás Múzeum (Zengővárkony) a Múzeumok Majálisán

Új játékok hímestojásokkal a Míves Tojás Múzeum bemutatkozásán.

Gyermekek, fiatalok, felnőttek: játékos szellemi erőfeszítés, szórakozás, nyeremények.

A Míves Tojás Múzeum az ICOM idei jelmondatának szellemében új inspirációkat keresve tavaszi rendezvényein Virágvasárnapon, a Húsvéti Nagyhéten, a Múzeumok Majálisán játékos újdonságokkal lepi meg ifjú látogatóit és kísérőiket. A múzeumpedagógiailag is értékelhető kezdeményezés célja, hogy játékos formában ismertessen meg hagyományos népművészeti hímestojás-mintákat, hagyományos – olykor a helyesírási szabályoktól eltérő – népies elnevezésükkel együtt. Az egyes játékok,  mind a Hímestojás Négyzet, mind a Memóriajáték Hímestojásokkal, ezen „népművészeti cél” mellett egyéb kézügyesség- és készségfejlesztő eredménnyel is járnak, miközben a résztvevők versenyezhetnek is egymás között. A játékos feladatokat jól megoldók apró ajándékot kapnak, vagy részt vehetnek a múzeum kiadványait kínáló nyereménysorsoláson. Minden játékos feladathoz útmutatót is mellékelünk.

A Hímestojás Négyzet elnevezésű játék alkotójának, a múzeum alapítójának matematikus voltát idézi, hogy a latin négyzetet ötvözi a tojásdíszítő népművészet iránti elkötelezettségével.

Reméljük, hogy a Múzeumok Majálisán május 19-20-án Budapesten a Múzeum Kertben is nagy érdeklődéssel fogadják majd a vendégek újdonságainkat a múzeum sátrában.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Míves Tojás Múzeum (Zengővárkony) a Múzeumok Majálisán”


  1. Tisztelt Múzeum és Munkatársai!
    A tojásokkal való foglalkozás a széplelkek találkozása.
    A tojás, mint a természet egyik legpompázatosabb alkotása, egy felülmúlhatatlan forma. Az ember rögtön vonzódik hozzá, hogy kézbe vegye, megsimogassa – ami eleve egy belső melegséget árasztó érzés – és akkor azok a varázslatos írások rajta! Kész csodák egyenként is, együtt pedig lélekemelő látvány – ami mindenképpen kihat szellemünk állapotára is. Az ősi üzenetek azonnal vetítik felénk azt a tudást, amit feltétlenül meg kell ismerni – és soha nem késő. Minden elismerésem erőfeszítéseikért, tudásukért, hogy tudatosan vállalják az ismeretátadásnak ezt a sajátságos, pótolhatatlan formáját mert Önök már tévedhetetlenül tudják: csak így érdemes. Tegnap a Múzeumkertben újra megbizonyosodhattunk mindnyájan efelől. Szeretettel és köszönettel: Lukács Ágnes

    Hozzászóló: Lukács Ágnes | 2012. május 21., 14:36

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés