Megnyílt a Belvárosi Könyvtár Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Megnyílt a Belvárosi Könyvtár Pécsett

Száznál is több kíváncsi érdeklődő részvételével a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár 2012. május 16-án felavatta városi hálózatának felújított könyvtárát, a Belvárosi Könyvtárat Pécsett, a Király utca 9. szám alatt. A szerdai megnyitó ünnepség sokrétű kulturális élményt kínált a résztvevőknek: színművészeti, zeneművészeti, kultúrtörténeti, irodalomtörténeti barangolást, Pécs nagy hagyományokkal rendelkező épületegyüttesében, a Hamerli házban.

A szavalatokkal, kamarazenei produkciókkal ékesített ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Nagy Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár igazgatója. A nemzetiszínű szalag átvágását követően a vendégek megtekinthették a Belvárosi Könyvtár elkészült szolgáltató és rendezvénytereit, továbbá információt kaphattak a tervezett fejlesztésekről is. A könyvtár épületében kialakított Várkonyi Nándor emlékszoba avató beszédét Kereszturi József, a Pécsi Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója tartotta. Érdekesség, hogy a tárgyak Kende Ágnes, Várkonyi Nándor unokája visszaemlékezése, útmutatása alapján kerültek a helyükre; a bútorok, a könyvespolcok s rajtuk a könyvek a 40 évvel ezelőtti elhelyezkedésük szerint láthatók ma is. Az emlékszoba nem múzeum-jellegű: olyannyira valósághű, hogy a látogatók tényleg úgy érezhetik, mintha Várkonyi Nándor csupán átment volna a szomszéd szobába valamiért, de hamarosan visszajön, folytatni a megkezdett munkáját… Az emlékszoba avatása után a Várkonyi-unokák, Kende Katalin és Kende Ágnes segítségével az alkalomra készült, a Pergő évek című könyvet mintázó tortát szelték fel a vendégeknek. Az irodalmi-kultúrtörténeti barangolás csúcspontja az egykori Hamerli ebédlőben tartott beszélgetés volt, L. Csépányi Katalin vezetésével. A beszélgetésen régi történetek felelevenítésével Kende Ágnes és Kende Katalin, valamint Várkonyi András emlékezett Várkonyi Nándorra.

A Belvárosi Könyvtár tizenötezer kötetes könyvállománya két megszűnt gyűjtemény (Ifjúsági Ház, Dr. Berze Nagy János Fiókkönyvtár) állományának összevonásából jött létre. A változatos kínálatban felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. Az új könyvtárban kialakított újságolvasó-sarokban 37-féle újság és folyóirat közül válogathatnak a könyvtárlátogatók, a beiratkozott olvasók ingyenesen használhatják az internetet, térítés ellenében fénymásolásra és nyomtatásra is lehetőség nyílik. A könyvtárhoz vezető kapualjban szombatonként továbbra is megrendezésre kerülnek a Retro könyvvásárok, május 19-én a szervezők a már hagyományossá vált kapualji alkalmi kiállítással Várkonyi Nándorra emlékeznek – a mester születésnapján!

Folyamatosan érkeztek a vendégek a megnyitóra

A közönség az udvaron

Nagy Csaba avató beszédét tartja

Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka mondja el ünnepi köszöntőjét

Kamarazenei produkció

A nemzetiszín szalag átvágása

A Belvárosi Könyvtár, az első látogatók belépése előtt

Ismerkedés az új könyvtárral

Ismerkedés az új könyvtárral

A Várkonyi Nándor emlékszoba avatása - Szabó Márk József szaval

A Várkonyi Nándor emlékszoba avatása - Kereszturi József ünnepi beszéde

Kende Katalin és Kende Ágnes az ünnepi tortával

A Várkonyi Nándor emlékszoba a vendégek belépése előtt

Bertók László a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár munkatársaival beszélget Várkonyi Nándor íróasztala mellett

Irodalmi est: az asztalnál balról jobbra Várkonyi András, L. Csépányi Katalin, Kende Ágnes, Kende Katalin


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS