Anand ötödször sakkvilágbajnok • Hetedhéthatár

Sport

Anand ötödször sakkvilágbajnok

Az indiai Viswanathan Anand ismét megvédte sakkvilágbajnoki címét, 2,5-1,5-re győzött az izraeli Borisz Gelfand elleni döntő rájátszásában.

A sakkvilágbajnok egy fogadáson a szerzővel 2010-ben

A két nemzetközi nagymester összecsapása 12 parti után 6-6-ra állt. Egy-egy győzelem mellett tíz remivel, így következtek a rapid partik 25-25 perc gondolkodási idővel. Az első, a harmadik és a negyedik döntetlen lett, a másodikat viszont a világos bábukat vezető Anand megnyerte.

A Moszkvában rendezett vb-döntő győztese a 2,55 millió dolláros pénzdíj 60, vesztese pedig 40 százalékát kapja.

A 42 éves Anand a magyar Aquaprofit Nagykanizsa csapatának a játékosa.

2000-ben szerezte meg először a Nemzetközi Sakkszövetség világbajnoki címét a spanyol Alexei Shirov legyőzésével. Az úgynevezett címegyesítés után a 2007-es, mexikói, nyolc résztvevős tornán került vissza a trónra. Elsőségét 2008-ban az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, 2010-ben a bolgár Veszelin Topalovval szemben is megvédte.

A FIDE világranglistáján Anand 2791 Élő-ponttal a negyedik, Gelfand 2727 ponttal csak a huszadik – Garri Kaszparov, szerint nem a világ két legjobbja játszott a vb-címért.

Az eddigi legeredményesebb magyar férfi sakkozó Lékó Péter aki 2004-ben 7-7 es döntetlent játszott a sakkvilágbajnoki páros mérkőzés döntőjében az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen így az akkori szabályok alapján a címvédő maradt világbajnok.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS