Paulo Coelho: Mint az áradó folyó • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Paulo Coelho: Mint az áradó folyó

Az eredetileg  2006-ban portugálul megírt és 2012-ben magyarul megjelent gyűjtemény hosszabb s rövidebb lélegzetű írások füzére, melyek gondolkodásra késztetnek az életről, a halálról, a választás szabadságáról, az elveszett és megtalált szerelemről. Egyik történet humoros, a másik komoly, de mindegyik azt kutatja, milyen igazán élni.

Kedvcsinálónak egy idézet a „Hinni a lehetetlenben” fejezetből.

„Iráni kiadóm, Aras  Hedzsadizi küldött egyszer egy írást, amelyben az állt: „Ma elkapott egy nagy eső, amikor az utcán sétáltam… Hála istennek volt nálam esernyő és kabát. De mindkettő az autóm csomagtartójában volt, és messze parkoltam. Miközben szaladtam, hogy elővegyem őket, arra gondoltam, milyen különös jel ez Istentől. Mindig megvannak a szükséges eszközeink, hogy szembeszállhassunk az élet viharaival, de legtöbbször olyan mélyen be vannak ásva a szívünkbe, hogy sokáig tart megtalálnunk őket. És mire megvannak, az ellenség már legyőzött minket.”

Legyünk hát mindig fölkészülve: ellenkező esetben vagy elszalasztjuk az esélyt, vagy elveszítjük a csatát.

Paulo Coelho a Brazil Irodalmi Akadémia tagja 2002 óta. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristálydíjával és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagja címmel is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek Béke nagykövete. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei, amelyek eddig 140 millió példányban keltek el, nemcsak a bestseller listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 73 nyelvre lefordított alkotásait 168 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik.

Könyv jelent meg életéről 2008 decemberében, melynek címe: A mágus – Paulo Coelho élete. Írója Fernando-Morais, magyarul is kapható, az Athenaeum könyvkiadó adta ki. 2009 október 20-án debütált filmje, a The Experiental Witch.

2005 áprilisában módom volt találkozni vele Budapesten a Gellért Szállóban, ahol kölcsönösen Obrigadó-t (köszönöm portugálul – a szerkesztő) mondtunk egymásnak én azért, mert dedikálta a Hetedhéthatár áprilisi számát. Ő pedig a tőlem kapott Hetedhéthatárt köszönte meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS