Bulgária - 8. Szófia • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bulgária – 8. Szófia

A Bojana-templom

Bulgáriában tett utazásunk zárásaként Szófiába, a fővárosba látogatunk. Az 1,2 milliós város a Vitosa hegy lábánál terül el. Európa egyik legnagyobb múlttal rendelkező fővárosa, hiszen területe már az i.e. 8. században lakott hely volt. A következőkben megismerhetjük Szófia legfőbb nevezetességeit: teszünk egy virtuális sétát, miközben felkeresünk templomokat, középületeket, de nem hagyjuk ki a régiségpiacot sem, sőt még a Vitosára is felkapaszkodhatunk.

Szófia első elnevezése, Serdica a trákok korából származik, régi magyar neve, a Szeredőc, ebből ered. Területén hunok, majd a rómaiak váltották egymást, 809-ben telepedtek meg itt a bolgárok. A Szófia nevet a törökök elől beszivárgott görög lakosságtól kapta a 14. században. 1382-1878 között a török Rumélia közigazgatási központja volt, ebből a korból néhány emléket ma is megtekinthetünk.

Szófia egyik legértékesebb műemléke a belvárostól kissé távolabb, a város villanegyedében található Bojana-templom. Hírnevét a 13. században készült freskóinak köszönheti, összesen 89 jelenetet, 240 alakot csodálhatunk meg a kis templomban. Érdekesség, hogy a freskók több rétegben kerültek a falakra, ezeket a rétegeket a gondos kutató- és restauráló munkának köszönhetően külön-külön megtekinthetjük a templomban, illetve annak előcsarnokában. Különleges értéke a freskóknak, hogy az alakok más-más arckifejezéssel rendelkeznek, az egyes jelenetek nem a „megszokott” bibliai környezetben jelennek meg, hanem bolgár környezetbe átültetve. Így kerülhetnek például az Utolsó vacsora asztalára helyi ételek. A freskókon a bibliai jelenetek mellett a bolgár cár és felesége is megjelenik.

Az Alexandr Nyevszkij-székesegyház

A törökök kiűzésében segítséget nyújtó orosz katonák emlékére épült 1904 és 1912 között az Alexandr Nyevszkij-székesegyház. Neobizánci stílusú bazilika, 45 méter magasra emelkedő, aranyozott kupolával. Belsejét márvány, malachit, ónix díszíti, falain freskókat láthatunk. A katedrális egyben múzeumként is szolgál, itt található a Bolgár Nemzeti Múzeum ikonkiállítása. A székesegyházzal szemközti téren áll a Szent Szófia templom; előtte a háborúban elesett katonák emlékművét láthatjuk, a híres oroszlán-szoborral.

Őrségváltás az elnöki palotánál

A városközpontban, a Szent Szófia szobor irányába haladva jelentős közintézmények elegáns épületei sorakoznak. Múzeumok, az elnöki palota, ahol naponta díszer őrségváltás szamtanúi lehetünk, az egykori Bujuk-dzsámi, mely ma a régészeti múzeumnak ad otthont. Az út végén balra tekintve Szófia másik jelentős neobizánci stílusú templomát, a Szent Nedelja katedrálist pillanthatjuk meg. Másik irányban három nevezetes épületet tekinthetünk meg.

Banja Basi mecset

Elsőként a Banja Basi mecset tűnik fel az út jobb oldalán, Szófia egyetlen ma is működő dzsámija. Neve a közeli gyógyvízforrásokra utal, a Banja Basi magyarul sok fürdőt jelent. Belsejében „faltól-falig” szőnyegek vannak, falait kék, virágmintás csempék díszítik.

Vásárcarnok

A mecsettel szemben áll a Vásárcsarnok épülete. A 19-20. század fordulóján emelt míves kialakítású épületben ma is főként élelmiszereket lehet vásárolni, de a kínálat kiegészül turistáknak kínált emléktárgyakkal.

A Vásárcsarnok mögött található az 1905 és 1919 között épült Szófiai központi zsinagóga, a Balkán legnagyobb ilyen létesítménye. A második világháború előtt Szófia lakosságának egyötöde volt zsidó, rendkívül jelentős mértékben hozzájárulva a város gazdasági-kulturális fejlődéséhez. A zsinagóga könyvtára középkori dokumentumokat is őrzött, mindezek az 1943-44-ben történt bombázások során nagyrészt megsemmisültek. A díszes épület szimbólumokat is felsorakoztat, hat kupolája és hat tornya van, melyeken hatágú csillagok mutatnak Jeruzsálem felé.

Zsinagóga

A város fő látnivalóinak megtekintése mellett érdemes megfigyelni a tömegközlekedés járműveit is, mely a budapestihez megszólalásig hasonlít, Ikarus trolibuszok, cseh villamosok, orosz metrószerelvények szállítják utasaikat. Az utcák meglepően tiszták, rendezettek, graffiti, szemét elvétve akad. Különleges látványosság, és kihagyhatatlan élmény a Nyevszkij-székesegyház közelében található régiségpiac, ahol szinte fillérekért tehetünk szert – alkudni kötelező! – régi dísztárgyakra, fényképekre, ikonokra, vagy akár egy régi szófiai utcanévtáblára.

Ikonok a régiségpiacon

Szófiai látogatásunkat egy rövid kirándulással érdemes zárnunk, kabinos, vagy ülős felvonóval juthatunk fel a Vitosa valamelyik magaslatára, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a városra és a környező tájra. A kirándulás kibővíthető egy gyalogtúrával, mintegy levezetésként, a sok elfogyasztott „szellemi táplálék” után.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS