A kormányszóvivői tájékoztatóról jelentem • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A kormányszóvivői tájékoztatóról jelentem

A Parlament zsúfolásig megtelt földszinti tanácstermében (mintegy kilenc TV-kamerát számoltam – a szerk.) Giró-Szász András kormányszóvivő, Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, és Simicskó István szakállamtitkár társaságában kormányszóvivői tájékoztatón számoltak be arról, hogy 14 sportági szakszövetség két és fél órát tárgyalt a magyar sport több fontos kérdéséről Orbán Viktor kormányfővel.

Simicskó István, az Emberi Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára a miniszterelnöki találkozón elmondta, hogy a sport nemzeti ügy, ezt mutatja a mindennapos testnevelés bevezetése is az általános iskolákban, és minden támogatást megad a kormány a lehetőségeihez képest. Változtatni szükséges azon a helyzeten, hogy a lakosságnak mintegy 8-9 százaléka végez sporttal kapcsolatos mozgást. Globalizált világunkban a sport a nemzeti identitás része – hangsúlyozta az államtitkár. A sporttal nem kampányszerűen az olimpia évében kell foglalkozni, hanem úgy, ahogy Márai Sándor mondta: „Mindennap építsd művedet!”. Szorosabbá kívánja tenni kapcsolatát a MOB-bal.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a miniszterelnökkel való találkozásról elmondta: minden egyes szakszövetség kidolgozott koncepcióval érkezett. A Jövőben új alapokra helyezik a pénzügyi támogatás rendszerét. A sportvezetőknek a jövőben a sporttal kell foglalkozni, és az állam fogja biztosítani a pénzügyi kereteket.

Akik eredményesen sportolnak, azok kapják a támogatást, kiemelkedő sportolók és edzők nagyobb támogatást kapnak. Nem szabad, hogy külföldre kényszerüljenek menni, sőt érdemes legyen hazajönniük. Kiemelt figyelmet kell fordítani az utánpótlásra és a szakemberképzésre.

Jövőre tizenegy kiemelt sportággal bővülhetnek a társasági adótámogatások. Jelenleg a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong révén öt látványcsapatsportág részesül a TAO-pénzekben.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tudomásul veszik a kajak-kenu szövetség szerdai döntését a Magyarországról távozni kívánó versenyzők ügyében, mivel az a szövetség kompetenciája. Elítéli a külföldre menni szándékozó sportolók viselkedését. 10-15 milliárd forintra becsüli a támogatás összegét.

A kajak-kenu sport egyik prominens, Londonban részt vett versenyzője neve elhallgatását kérve elmondta lapunknak: benne volt a levegőben, hogy egyes versenyzők külföldre fognak távozni, hogy ezért ki a felelős, nem kívánta kommentálni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS