Gyurta Dániel átadta az emlékérmet Alexander Dale Oen családjának • Hetedhéthatár

Sport

Gyurta Dániel átadta az emlékérmet Alexander Dale Oen családjának

Szerte Norvégiában nagy visszhangot váltott ki Gyurta Dániel gesztusa, a norvég sajtó külön is méltatta, a helyszínen pedig négyezren tapsolták meg a magyar olimpiai bajnokot azon a szombat esti, hamari ünnepségen, amelyen átnyújtotta az emlékérmet a tavaly elhunyt barát, az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok versenyzőtárs Alexander Dale Oen családjának.

Robin Dale Oen és Gyurta Dániel

A múlt évi ötkarikás játékokon 200 méter mellen győztes, vb- és Eb-győztes úszó nyári sikere után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel tavaly április végén, 26 éves korában elhunyt riválisa emléke előtt. Az ígéretet tett követte, s az időközben megszületett ereklyével utazott Norvégiába, ahol egy gála keretében találkozott Dale Oen szüleivel és öccsével, Robinnal.

Ígéretét beváltva, a mi Év sportolója-díjátadónkhoz hasonló esemény keretében adta át Alexander testvérének Dani az érmet, norvégul köszöntve a hamari olimpiai amfiteátrumban zajló ünnepségen megjelenteket. Legalább négyezer ember állva, meghatottan, percekig tapsolt, amikor a fiam az ő nyelvükön megszólalt, s elmondta az itthon megtanult szöveget” – számolt be a részletekről a menedzseri tevékenységet is ellátó édesapa, Gyurta Tamás. Hozzátette, hogy fia egy teljesen egyedi tervezésű, művészi alkotást vitt magával az Oslótól száz kilométerre található városba.

„A család láthatta meg először a díszdobozba csomagolt, fémből készült, egyik oldalán a londoni Towert, a másikon Alexander arcképét ábrázoló, dombornyomásos érmét, amelyért külön köszönet jár az alkotást megtervező és elkészítő képzőművésznek, Mihály Annának. A gesztust méltányolták az ottaniak, mondhatom, tiszteletbeli norvéggá avatták Danit, aki mély barátságot ápolt Alexszel. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak nagyszerű versenyző, de remek ember is volt, akinek halála a világ egész úszósportját ért nagy veszteség is egyben.”

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt utánpótlás kategóriában felterjesztették Fair Play-díjra, amelyet áprilisban, Párizsban, az UNESCO székházában, a Nemzetközi Fair Play Díj ötvenedik átadásán kap majd meg a versenyző.

Alexander Dale Oen az Egyesült Államokban, az északi ország válogatottjának olimpia előtti arizonai edzőtáborozása közben, minden előjel nélkül, 27. születésnapja előtt kevesebb mint három héttel, hirtelen hunyt el. A 100 méter mellen 2011-ben világbajnok, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki aranyérmes, a 2008-as pekingi olimpián második, 200 méteren pedig kétszeres Eb-ezüstérmes versenyzőnek – a norvég sportági szövetség akkori közlése szerint – megállt a szíve, a zuhany alatt eszméletlen állapotban találtak rá, s megmenteni már nem lehetett.

Az eseményről készült videó megtekinthető ide kattintva

(Forrás: MTI, www.nrk.no)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS