A Rózsavölgyi Kiadó két zenei CD-t mutatott be • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Rózsavölgyi Kiadó két zenei CD-t mutatott be

A Dina együttes első albuma, a Durme, Durme szefárd, jiddis és héber dalokat tartalmaz, a Megáll az idő című CD pedig a 20. század magyar slágereiből válogat. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy beindult egy slágertörténeti blog is – tudtuk meg a közelmúltban Budapesten a Szervita téren a Rózsavölgyi Zeneboltban rendezett sajtóbemutatón január 14-én.

A Dina együttes Durme, Durme című lemeze egy eddig szinte ismeretlen, ám nagy jövő előtt álló énekeső, Samu-Pandzarisz Diána és az őt kísérő zenészek (Mester Sándor – gitár, producer, Szokolay Dongó Balázs – furulya, szaxofon, Dés András – ütőhangszerek) bemutatkozó anyaga.

Samu-Pandzarisz Diána

Diánát régóta érdekli a világzene, sokat tanulmányozta Izraelben született előadók régi dalait egészen az 1800-as évekig visszamenőleg, hogy minél jobban elsajátítsa a jiddis kiejtést. A zenekar, amely a tradicionális zsidó dalok őrzését, ápolását, újrafogalmazását tette meg elsődleges céljául, január 17-én este adott lemezbemutató koncertet a Bálint Házban.

A kiadó másik újdonsága, a Megáll az idő című CD a kiadó több éve elindult, a 20. század magyar slágereiből válogató sorozatának legújabb darabja, amely az 1920 és 1960 közötti időszakra koncentrál. Olyan, ma is mindenki számára ismert dalok eredeti felvételei sorakoznak az albumon, mint az Ahogy lesz, úgy lesz, a Csak a szépre emlékezem, a Szeressük egymást gyerekek, az Odavagyok magáért, a Hamvadó cigarettavég, a Jaj, de jó a habos sütemény, a Köszönöm, hogy imádott vagy a Szomorú vasárnap. A zeneszerzők között több kompozícióval is szerepel Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla, Seress Rezső vagy Huszka Jenő.

A slágergyűjtemény megjelentetéséhez kapcsolódva január 14-én indult egy slágertörténeti blog, amelyre László Ferenc kritikus ír bejegyzéseket a régi slágerek világáról szórakoztató formában. Felidézte, hogy a CD címadó dala, a Megáll az idő (Bágya András és G. Dénes György szerzeménye) annak idején A Szabó család című, később évtizedeken át futó népszerű rádiósorozat bemutatójára íródott, eredetileg Vámosi János előadásában. A számot később rengetegen elénekelték, a lemezen Hollós Ilona adja elő. Fazekas Gergely, a Rózsavölgyi és Társa kiadó főszerkesztője elmondta, hogy tavaszra az 1962-es év slágereit tervezik CD-n megjelenteti, év végére pedig a 20. század legnagyobb karácsonyi slágereit.

A Dina együttes lemezbemutató koncertjét meghallgattam a budapesti Bálint Ház zsúfolásig megtelt kupolatermében. A 105 perces műsorban a művésznő történelmi áttekintést is adott a jiddis zene eredetéről, nagy sikert arattak Mester Sándor és Szokolay Dongó Balázs egyéni számai.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS