Rómában a kereskedők, szabók, latintudók is készülnek a pápaválasztásra • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Rómában a kereskedők, szabók, latintudók is készülnek a pápaválasztásra

XVI. Benedek lemondása mozgásba hozta a pápaválasztás gépezetét. Róma városa már készül az egész világból tömegeket vonzó eseményre.

Róma, a Szent Péter-bazilika

Alig jelentette be XVI. Benedek a lemondását, a Szent Péter tér környéki ajándéktárgy-árusok leállították a német pápát ábrázoló naptárak, képeslapok, érmék rendeléseit. Azt adják el, ami még raktáron van. Húsvétra már az új pápa arcképével díszített szuvenírek kellenek – mondták a kereskedők a sajtónak. „Remélem karizmatikus pápa következik, olyan mint Wojtyla volt. Az ő idején az ajándéktárgyak többszörösét vásárolták. A teológus XVI. Benedek túl komoly volt, nem reklámozta jól a képeslapokat, kulcstartókat” – nyilatkozta a Szent Péter térrel szomszédos Galleria Aurora ajándéküzlet tulajdonosa az AGI olasz hírügynökségnek.

A római egyházi szabóságok is megkezdték a munkát: márciusban Rómába érkeznek a pápaválasztó bíborosok és többségük új ruhát rendel majd a konklávéra. A Vatikán hivatalos szállítója, a Pantheon közeli Gammarelli szabóság készíti el az új pápa első ruháját, az ornátust, amelyben az egyházfő kilép a Szent Péter-bazilika középső lodzsájára.

A Vatikán mozgósította latinul tudó munkatársait is: a lemondással és a pápává választással kapcsolatos összes dokumentum a pápai állam hivatalos nyelvén, latinul készül el. XVI. Benedek is latinul jelentette be lemondását. A hírt elsőként Giovanna Chirri, az Ansa vatikáni tudósítója jelentette, aki tudott latinul, és fordítás nélkül is megértette a pápa szavait.

Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere hangoztatta, hogy az olasz főváros beindította a „rendkívüli esemény” szervezését. Már a következő napokban és hetekben zarándoklathullám várható, mivel a hívők találkozni szeretnének és elköszönni XVI. Benedektől. Lemondását követően pedig a konklávé és az új pápa vonz majd Rómába milliós tömeget a húsvétra érkező turistákkal együtt.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS