Két újabb mohácsi kiadvány • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Két újabb mohácsi kiadvány

A HegyiBeszédesek Baráti Társasága rendületlen és lelkesült kiadói tevékenységét jelzi két újabb kiadványuk. A sorozat 16. köteteként Tompa Mihály tizenöt versét adták közre Imolay Lenkey István szerkesztésével és bevezetőjével a költő születésének 195. évfordulójára. A verseket a Társaság tagjai válogatták, ami – a gazdag életművet tekintve – nem kis feladatot jelenthetett, tekintettel arra is, hogy a sorozatban már korábban megjelentettek egy kisebb összeállítást a költőtől (Imolay Lenkey István: Az én Tompa Mihályom). Mindenesetre e rendhagyó közösségi munka révén érdekes olvasnivalót vehet kézbe az érdeklődő. Beköszöntőként egy rövid vallomással (A költő) indul a kötetecske, amit követően, szinte egymást kiegészítve sorjáznak a költemények: szintén vallomásos ízű verses levelek, a gömöri táj hangulatát (is) idéző, az évszakokat tavasztól télig megjelenítő művek, hogy végül – frappánsan, – az ó esztendei búcsúztatóval záruljon a válogatás. Szabó László István illusztrációi szerencsésen idézik fel (vagy teremtik újjá) a költemények világát: legelsőbben a tájak hangulatát megjelenítő összetettebb kompoziciói, amelyek a költeményektől függetlenül is önálló életet élnek/élhetnek (pl. Télben, a Terepélyes nagy fa) című versekhez készült rajzok.

Repity Aranka: Bédai hangulat

A bevezetőben Imolay Lenkey István írja, Tompa Mihály „a maga idejében, és halála után több mint fél évszázadon át a legismertebb, legolvasottabb költők közé tartozott”. Ez a kitűnő válogatás bizonyára hozzájárul ahhoz, hogy a fél évszázad eltelte után is valamelyest visszanyerje ezt a rangját.

Repity Aranka: Kilátás a szőlőhegyről

Akár Szabó László István, Repity Aranka is afféle rendszeres munka- és alkotótársa a Társaság kiadványainak. Ezt tanúsítja Az Én Mohácsom 2013 című A/4-es méretű naptár, amely a címlappal együtt 13 ceruzarajzát tartalmazza. Rajzai szinte impresszionisztikus érzékenységgel idézik fel szeretett városa jellegzetes látnivalóit. Nem a hasonló kiadványokban ilyenkor szokásos műemlékek bemutatása uralja a sorozatot, hanem a finom tónusokkal megfogalmazott, hangulatos, mondhatnánk tájképi ábrázolások (Bédai hangulat, Köldked felé, Kilátás a szőlőhegyről).

Imolay Lenkey István utószavában (amely részletesen méltatja a sorozat erényeit) örömmel olvastuk, hogy a rajzok alkotója az elmúlt évi Mohácsi Szalon kiállításon díjat nyert. Gratulálunk, miként Imolay Lenkey Istvánnak, Szabó László Istvánnak, és az ezúttal is kifogástalan munkát végző technikai munkatársaknak: Ádám Miklósnak és Ujvári Zsoltnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS