Google doodle Claude Debussy tiszteletére • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Google doodle Claude Debussy tiszteletére

A francia impresszionista zeneszerző, Claude Debussy születésének 151. évfordulójára a Google csapata ismét egy meglepetéssel rukkolt elő, egyik legismertebb szerzeménye, a Claire de Lune (Holdfény) hangjaira elkészített animációval.

Az animáció egy folyópartot jelenít meg, természetesen éjszaka, a Hold fényében. A partmenti épületek ablakaiban és az utcákon időnként felgyúlnak, majd kialszanak a fények, a kéményekből füst száll fel. A vízen hajó úszik, a rakparton autók haladnak, és a házak előtt feltűnik egy kerékpáros is. A háttérben szélmalom kivilágított vitorlái forognak. Az animáció végén két irányból két csónakos érkezik, akik az eleredő esőben egymás mellé érve egy élénkpiros ernyő alá húzódnak.

Claude Debussy

Debussy életműve új színt hozott a muzsika szinte összes műfajába. Zenéjében nagy jelentőséget kap a pillanat futó benyomása, egy napszak, egy illat megannyi gondolattársítása. Fő művei: A tavasz (1884);  Suite bergamasque (1890) benne a Prélude, a Menuet, a Clair de Lune és a Passepied; Egy faun délutánja (1894); La Mer – (A tenger, 1905); Gyermekkuckó (1908).

Debussy Saint-Germain-en-Laye-ben született 1862 augusztus 22-én. Párizsi, Bois de Boulogne-ban levő lakásában 1918 március 25-én, 55 évesen halt meg.

A Debussy Google doodle megtekintése


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS