Három sakk királynő egy sakk király a hetedik sakkünnepen • Hetedhéthatár

Sport

Három sakk királynő egy sakk király a hetedik sakkünnepen

2013 szeptember 29-én hetedszer került megrendezésre az Aquaprofit-Polgár sakkfesztivál Budapesten a Művészetek Palotájában. Díszvendégként a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov is részt vett, aki a sakk ünnepének egyik fénypontjaként pályafutása egyik emlékezetes partiját is elemezte 180 szerencsés sakkrajongó előtt. Ezt a partit Lyonban játszotta 1990-ben Karpov ellen.

A délelőtt 10 órától este 7-ig zajlott fesztivál számos színes programot kínált. A gyermekeknek szervezett versenyek mellett a sakkozás szerelmesei 100 táblán megküzdhettek a Polgár nővérekkel. Köszöntötték a 25 évvel ezelőtt Szalonikiben aranyérmet nyert női sakkcsapat tagjait (akik Polgár Zsuzsa , Polgár Judit – ekkor 12 éves volt – Polgár Zsófi és Mádl Ildikó voltak.)

Néhány személyes élményem: Krizsán Edit nemzetközi nagymester segítségével három karszalaghoz jutottam. A sötétkék a sima regisztrációt jelentette, a zöld lehetőséget biztosított Susan Polgárral szimultánt játszani, a világoskék a különteremben meghallgatni Kaszparov elemzését.

10 óra 30 perckor a hármas táblán kezdtem meg a küzdelmet a volt világbajnoknő ellen. 2011-ben szintén egy szimultánban 270 perc után kaptam ki. A 13. lépésig jól tartottam magam, ekkor egy sakk után kivédtem egy matt helyzetet, de ezt két gyalogom bánta, majd még egy gyalogot vesztettem. A 23. lépénél két gyalog visszaszerzésére volt esélyem, ekkor a 2 óra 10 perces játékidő után a magyar bajnok Almási Zoltán nyolcszoros magyar sakkbajnok értékelte az állást, véleményem kérdezte. Azt mondtam majdnem döntetlen, ezt Susan és Almási is elfogadta.

A 29 partiból húszat nyert az ex világbajnoknő és kilenc döntetlennel végződött. Susan száz partikként szokott egyet veszteni. A parti közben egyszer Nádasi Tamás, az Aquaprofit vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy egy gyalogot ne nézzek el! .Krizsán Edit elégedett volt játékommal. Este meghallgattam Kaszparov angol nyelvű elemzését a zsúfolt különteremben, ahol egy gombostűt se lehetett leejteni. A 180 fős hallgatóság egyharmada tíz éven aluli gyerek volt!

Az okleevél, Susan Polgár dedikálásával

Az oklevél, Susan Polgár dedikálásával


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS