Gorbacsov: Ember és hatalom • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Gorbacsov: Ember és hatalom

Gorbacsov nem egészen tíz év alatt lett a hetvenes években megyei első titkárból a politikai bizottság tagja, öt év múlva (1985) az SZKP vezetője, újabb öt év múlva (1990) Nobel-békedíjas. És egy esztendő múltán már semmi hatalom sincs a kezében.

GorbacsovDalos György, a Németországban élő író, a magyarországi Napvilág kiadó által kiadott könyve olyan ember drámáját tárja elénk aki 1987-ben a népszerűségi listákon Lenin és Nagy Péter mögött a harmadik. 1991. augusztus 19-én az általa hivatalba emelt belügyminiszter, védelmi miniszter, KGB-főnök, miniszterelnök egy otromba puccsal kísérletet tesz eltávolítására. Gorbacsov a peresztrojkával, a glasznoszttyal és az új gondolkodással hozzájárult a szuperhatalmak közötti feszültség enyhítéséhez, a középtávú rakéták kivonásához Európából. Közvetve a keleti tömb diktatúrájának megszűnéséhez. A könyv nemcsak Gorbacsovot mutatja be, hanem közvetlen munkatársainak cselekedeteit és felesége ellentmondásos jelemét is górcső alá veszi. Betekintést kapunk arról, hogy míg külföldön egyre inkább ikonná vált, hazájában fokozatosan veszített tekintélyéből. Ő természetesen nem akarta a Szovjetunió ilyen formájú széthullását, de Jelcin és a FÁK vezetői mást akartak, és ők győztek.

Az Epilógus fejezetből megtudjuk, hogy 1992-ben azzal a céllal hozta létre a Gorbacsov Alapítványt, hogy társadalomtudományi és politikai kutatásokat végezzen a peresztrojka tárgyköréban. „Végül is nem államférfi immár, hanem egy orosz nyugdíjas, aki azóta, hogy szeretett felesége 1999-ben elhunyt egy németországi rákklinikán, egyedül él. Örömet keres és talál unokáiban Kszenyijában és Anasztáziában, valamint dédunokájában, Alexanderben.

A Szovjet Kommunista Párt (SZKP) utolsó főtitkára 2007-ben a Világpolitikai Fórum elnökeként tartott előadást az Európai álom – Ígéretek és valóság címmel rendezett nemzetközi szemináriumon, a Magyar Tudományos Akadémián. A szünetben sajtótájékoztatót tartott, ahol módom volt kérdezni tőle.

Mihail Szergejevics! Milyennek látja Európa helyzetét?

Nézze, tévednek azok, akik alulértékelik a kontinenst! Amikor globális lehetőségeiről beszélek, akkor nem az EU-ra gondolok. Európa Vlagyivosztokig, esetleg az Urálig tart. Továbbá Ukrajna és Fehéroroszország is épül, és keleten is demokratikus folyamatok mennek végbe.

Mi a véleménye Putyin elnökről?

Bízni kell Oroszországban és Putyin elnökben! Egyre tapasztaltabb és bölcsebb elnök lesz.

Elnök Úr! Olvastam, hogy új párt alapításán gondolkodik. Mikorra gondolja létrehozni?

Valóban. Nem kell elsietnem, nem vagyok olyan öreg. Ha úgy látom, hogy eljön az ideje, akkor fogok – felelte mosolyogva.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS