Betegkonferencia – pápai áldással • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Betegkonferencia – pápai áldással

A 3. szkleroderma világkonferencián Budapest-Szeged-Pécs képviselte a magyar szisztémás szklerózisos betegeket. Nyolcan utaztunk Rómába, február elején. Garay-Tóth Beáta, az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület alapító elnöke, több éve a FESCA (Európai Scleroderma Szervezetek Szövetsége) alelnöke értesült arról, hogy a konferencia kezdete előtti napon a pápai audiencián részt vehet a világkonferencia küldöttsége, köztük a magyarok is.

FESCA-küldöttek gyülekeznek a Vatikán egyik oldalbejáratánál (szemben Garay-Tóth Beáta)

FESCA-küldöttek gyülekeznek a Vatikán egyik oldalbejáratánál (szemben Garay-Tóth Beáta)

Négyen vállaltuk, hogy a többieknél előbb utazunk, hogy a konferencia kezdete előtti napon találkozhassunk Ferenc pápával, képviselve a magyar betegtársakat. A csoport másik része Szabó Béla, egyesületi elnök vezetésével két nap múlva, a világkonferencia nyitónapján érkezett Rómába.

A szállástól nem túl messze volt a Vatikán, szerda reggel időben odaértünk a Szent Péter tér közelébe, hogy találkozzunk azzal a vatikáni pappal, aki a pápai audiencián kijelölt helyünkre kísér bennünket.

Az esernyők borította Szent Péter tér, fent még üres a pápai trón

Az esernyők borította Szent Péter tér, fent még üres a pápai trón

Az eső hol nekieredt, hol abbamaradt, de a képen látszik, hogy miközben a pápai trón melletti helyünkre igyekeztünk, az esernyők lefedték a Szent Péter teret. A kijelölt helyre érve a hangszóróból hallatszott, hogy üdvözlik a szklerodermás betegeket az audiencián.

Ahogy a pápamobil megjelent, elállt az eső, de a Szent Péter tér pápai körbejárása után ismét szakadt, így amikor Ferenc pápa felment a trónhoz, nevetve köszöntötte a többieket – mi pedig arra gondoltunk, minden bűnünket lemossa az eső. Lehet, hogy a pápa is ezen mosolygott…

Ferenc pápa a pápai trón felé tartva

Ferenc pápa a pápai trón felé tartva

Miközben a pápamobilból kiszállt Ferenc pápa, a Szent Péter téren állók folyamatosan kiabálták, hogy „Francesco, Francesco…”. A pápai audiencia nagy részén ezt lehetett hallani. Elképesztően népszerű Ferenc pápa – ezt szombaton egy ismerős római család tagjai is megerősítették, amikor meglátogattam őket, mondván, hogy nem volt még ennyire a szívükhöz közeli pápa. A hangulat minket is magával ragadott, és a későbbiekben nem is tudtunk másként a pápára gondolni, mint hogy Francesco.

Ferenc pápa az Úr áldását kéri a világkonferencia résztvevőire, a betegekre és azok családjaira

Ferenc pápa az Úr áldását kéri a világkonferencia résztvevőire, a betegekre és azok családjaira

Ferenc pápa az audiencia során többek között imádkozott a szklerodermás betegekért, és áldást adott a világkonferencia résztvevőire. Ezt levélben is megerősítette: „Ferenc pápa szívélyes üdvözletét küldi a Rómában a napokban zajló 3. szisztémás szklerózis világkonferencia összes résztvevőjének. Bízik abban, hogy ez a tapasztalatcsere gyümölcsözőnek bizonyul a kutatás és a jövőbeli kilátások szempontjából ebben a pusztító betegség elleni küzdelemben, és hatékony kezelést biztosít a betegek és családjaik számára. A Szentatya az Úr áldását kéri a világkonferencia résztvevőire, a

A Szent Péter tér esőben, a pápai audiencián

A Szent Péter tér esőben, a pápai audiencián

betegekre, azok családjaira.”

Három órán át álltunk a néha-néha megszűnő, aztán újra és újra eleredő esőben – mégsem gondoltunk arra, hogy éppen a mi betegségünkben ez nemigen tanácsos. Türelemmel viseltük a számunkra nem kedvező időjárást. Ann Kennedy, a FESCA elnökének a vezetésével mintegy ötvenen vettünk részt a pápai általános meghallgatáson a világ sok pontjáról,

Ferenc pápa jobbján, a negyedik sorban voltunk, jól látva-hallva a pápát és belátva az egész Szent Péter teret

Ferenc pápa jobbján, a negyedik sorban kaptunk helyet, jól látva-hallva a pápát, és belátva az egész Szent Péter teret

többek között Kolumbiából, Svájcból, Belgiumból, Olaszországból, Portugáliából, Magyarországról. Külön ülőhelyet biztosítottak számunkra a pápai tróntól jobbra lévő elkülönített részen.

A Szardínia szigetről érkező, Sassari városi katonai zenekar és kórus működött közre a pápai audiencián, mi fölöttük kaptunk helyet, a pápa jobbján.

A betegkonferencián többek között angol, svájci, kanadai, olasz, holland, német professzorok beszéltek a szisztémás szklerózisról, valamint holland, olasz, angol betegek a saját tapasztalataikról. A betegkonferenciával egyidőben zajlott az orvosi konferencia is. Ennek tartalmáról később értesülünk.

Végül is meg kell állapítani, hogy az eddigi magyarországi konferenciákon a világkonferenciához hasonló színvonalú előadások voltak, mind a budapesti, mind a pécsi, mind a szegedi konferencián. Ez is egyértelműen mutatja, hogy ennek a ritka betegségnek a hazai gyógyítása, kezelése a nemzetközihez hasonló, a kutatása úgyszintén.

Liyana Daya Kanthi Galappathi, Norvégiából

Liyana Daya Kanthi Galappathi, Norvégiából

A konferencia szünetében egy-két betegtárssal tudtam szót váltani, így például a 32 éve Norvégiában élő, Srí Lankán született Liyana Daya Kanthi Galappathival. A betegségét 10 éve diagnosztizálták. Oslóban félévente jár infúziós kezelésre szisztémás szklerózis miatt, 62 éves. A keringésjavító kezelésekkel sikerül karban tartania a betegséget. Ujjsebek és tüdőérintettség jellemzi az állapotát.

Vanesa Martin Madridból és Francisco Castellanos Bogotából (Kolumbia)

Vanesa Martin Madridból és Francisco Castellanos Bogotából (Kolumbia)

Az olasz Gabrielle Verzi harmincéves és 15 éve küzd a szklerodermával. Ő a transzplantációról tartott előadást. Gaetana Sammarone római nő, 63 éves. Hat éve él együtt a betegséggel – sebes ujjak, szív- és tüdőérintettség jelzik a betegségét. Négy gyerek és két unoka segíti a küzdelmet. Guido Graziani 17 éve szklerodermás, most 74 éves. Rómában él, negyedévente jár infúzióra. A konferencián a feleségével együtt vett részt.

Beszéltem ciprusi, angol, spanyol, kolumbiai, portugál, svájci, finn betegtársakkal is. A kezelések általában a miénkhez hasonlóak mindenhol.

Amikor az olasz Claudia de Petrist kérdeztem, így nyilatkozott a konferenciáról: „Élvezem az ilyen konferenciákat, hiszen mindig jó látni, hogy mennyien vagyunk, és mennyi mindent lehet tenni, ha összesítjük az erőnket!”

A betegkonferencia résztvevői Caudia de Petrishez hasonlóan érezhették, hogy nincsenek egyedül: a világban sok a szklerodermával élő, és nem kevés azoknak az orvosoknak a száma sem, akik azért kutatnak, gyógyítanak, hogy az életminőségünk javuljon.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS