Tovább bővült a Mini Magyarország projekt Szarvason • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Tovább bővült a Mini Magyarország projekt Szarvason

A Mini Magyarország projekt Szarvas történetében az egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásnak számít. A mintegy hetvenmillió forint értékű fejlesztés 30 százalékos önerővel, és 70 százalékos – 48,8 millió forint értékű – európai uniós támogatással valósul meg. Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark vezetője a 2014. április 11-i sajtóbejáráson elmondta: „A Szarvasi Arborétum jelenleg a város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciója, évente mintegy 50 ezer turista keres fel. Ebben a már önmagában is vonzó közegben a Mini Magyarországnak erős multiplikátor hatása lehet, ami előny a teljes turisztikai régió számára. Új programlehetőség a városba, a régióba érkező turistáknak, amely várakozásaink szerint növeli a tartózkodási idő hosszát, a Körösök vidékének szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák számát és új látogatókat is vonz Szarvasra.”

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna és a szerző

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna és a szerző

Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.

A második szakaszban állomásépületek kicsinyített másai készültek el, ezek április 11-től láthatók. A vitorlázás szerelmeseinek minden bizonnyal különleges élményt jelent majd együtt látni a „Magyar Tenger” legendás hajóit, köztük a Scharenkreuzer, kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga vagy a „Földkerülő” Szent Jupát alapmodelljét, a Balaton 31-ett, ahogy lágyan ringatóznak a mini Balaton Hullámain.

Az új vasút-és hajómakettek, mini állomásépületek mellett számos korábban bemutatott makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a Mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, míg a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a híres harangjáték csendül fel. A mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik.

Szarvas István és Babák Mihály

Szarvas István és Babák Mihály

A Mini Operaházból már tavaly nyár óta hallható a híres Melis-ária (A Kossuth díjas Melis György Szarvas szülöttje volt). Az egri vár makettjében a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.

Bukovinszky Béla, a létesítmény vezetője készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Hogyan választották ki az elkészült épületeteket?

Az Internet segítségével ezek szerepelnek legtöbbször a világhálón

Miért nincs szarvasi épület?

Természetesen vannak nagyon szép jelentős épületek városunkban, de aki ide jön, ne a makettjét nézze, hanem látogassa meg eredetiben.

Gondolkoznak bővítésben?

Feltétlenül.

A sajtóbejáráson jelen volt Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, a Szarvas Város Barátinak Köre elnöke és a békés megyei média vezető munkatársai.

 

(Fotók: Földényi Ágnes)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS