Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 134. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 134.

A pécsi Irgalmas rend templomának 19. századi története

1809-ben tornyot építettek a templom északi homlokzata elé.

Az Irgalmasok temploma az átépítés előtt

Az Irgalmasok temploma az átépítés előtt

Az 1870-es évek pécsi Irgalmas rend templomának külső képéről dr. Szőnyi Ottó (1876-1937) múzeumigazgató leírása nyomán kapunk hű képet. 

„Az Irgalmasok temploma egészen más külsejű volt akkor. A nálunk szokásos XVIII. századbeli falusi barokk templomtípust képviselte. A homlokzat főpárkánya alatti falrész vízszintes vonalakkal volt élénkítve, különben más dísz nem volt rajta, mint a mai két nagy félköríves, akkor felül vízszintes záródású ablak alatt egy-egy félköríves fülkében álló szent szobrocska. A mostani Mária szobor fülke feletti térbe egy kerek ablak volt bevágva, mely a kórusra szólt, s a kapu felett is volt egy, a kórus alját világító nyomott félköríves ablak. A kapu havihegyi pompás mészkőből készült kerete ma is megvan. A homlokzat ezen alsó része felett emelkedett ki a torony, mely párkánnyal két emeletre: alul téglány, – felül félköríves ablakkal – volt tagozva. A felső emelet sarkain keskeny pilaszterek simultak a falhoz, a toronysisak hagymaalakú volt. Úgy látszik valamikor órát is akartak rakni a toronyba, mert a sisak alsó szegélyét félkörívesen kivájták, és alatta a toronyfalra húztak egy félköríves szalagot: az általuk képzett körbe szánták az óralapot. A torony mögött elnyúló nyeregtetőnek a torony mellett két oldalt egy-egy háromszögű orma volt. Az ormok végén egy-egy négyszögű pilléren egy-egy kőurna ült, ami a copf-stílus szertárában szintén kedves motívum. A templomhoz nyugatra hozzásimuló rendház-részletet akkor cserép nyeregfedél borította és a bolthelyiségeket nem koronázta még a balusztrád. (dr. Szőnyi Ottó, Dunántúl 1914. február 22. 4.p.)
 

A Pécsi Figyelő, helyi újság 1877-ben, az Irgalmas rend templomának műszaki gondjairól számolt be.

Az Irgalmasok temploma az átépítés után

Az Irgalmasok temploma az átépítés után

„Az Irgalmasok rendje pécsi templomtornyának három oldala fából lévén alkotva de elkorhadván, noha az utóbbi időkben a tatarozásra 1300 forintot meghaladó összeg lett fordítva, mégis veszélyesen ingadozott és életveszélyes lett. A városi középítési bizottság véleményére a tanács elrendelte annak lehordatását, ami nagy költséggel foganatosítva lett. Miután azonban egy új toronynak alapból való építése 12-13 ezer forintba kerülne és erre a rendnek semmi alapja nincsen, a kórházi alapot, pedig toronyépítésre fordítani nem lehetne, a rend a templom homlokzatának torony nélküli helyreállítására tervét adta be, melyet az építkezési bizottság csak ideiglenesen 5 évre fogadott el, ezen öt év elteltével kötelezvén a rendet toronyépítésre. Ezen határozat ellen fellebbezett a rend és a közigazgatási bizottság szeptember 13-iki ülésében, Haksch E. bizottsági tag indítványára megváltoztatta a fellebbezett határozatot, a homlokzat építését a terv szerint megengedte azzal, hogy a tornyot a rend akkor legyen köteles építeni, ha erre elégséges alapot kap.” (Pécsi Figyelő. 1877. szeptember 15. 3. p.)

Az Irgalmasok kútja

Az Irgalmasok kútja

„Az Irgalmasok építenek. A héten városunkban tartózkodott az Irgalmas rend tartományi főnöke. Füzy Szániszló elhatározta, hogy a rendház is építeni fog. Elsősorban a templomtorony lesz felépítve az egész templom kicsinosításával kapcsolatban. Továbbá a gyógyszertári épület emeletes lesz. A Siklósi-utcai részen, pedig bérházak emeltetnek.” (Pécsi Figyelő. 1884. november 1. 3 p.)

„Az Irgalmas rend Szent Sebestyén templomát „1887-1891-ben átalakították, Kirstein Ágost (1856-1939) tervei szerint. Eklektikus stílű homlokzata akkor nyerte mai formáját. Az emeleti részén attika. A homlokzaton íves záródású fülkében elhelyezett Mária-szobor Kiss György (1852-1919) alkotása.” (Pécsi Kalauz. Pécs, 1959. Írta Kolta János 53. p.)

„Madas József (1905-1988): Pécs-belvárosi telkei és házai. Pécs. 1978. (648 p.) c. munkájában három bejegyzést találtam arra vonatkozólag, hogy 1887. évben felszentelték a pécsi Irgalmas rend templomának új tornyát, valamint újjáépítették a templom homlokzatát.

Emlék a régi rendházból

Emlék a régi rendházból

„1887. III. 13. A 3 harangot 10-én vitték fel a toronyba. A napokban a keresztet is felteszik.
1887. A templom homlokzatát újjáépítették. Homlokzatán felirat jelöli a rekonstrukció időpontját.(A főpárkány alatt a következő felirat olvasható: „S. SEBASTIANO M. SACRATA A F.F. MISERICORDIAE”, a párkány fölött a torony alján: „FRONTISP. ETTVRNEO. CONSTR. MDCCCLXXXVII”.)

1887. IV. 17. Az új torony nem bírja el a harangokat.”

Az Irgalmasok templomtorony harangjai történetéhez egy kis adalék:

A Dunántúl c. pécsi napilap 1927. december 13-i számában olvastam az alábbi érdekes híradást:

„Ma délelőtt öntötték a Rudle gyárban az Irgalmas rend templomának nagyharangját.”

A munkálatoknál jelen voltak az egyház képviseletében, Komócsy István prépost-kanonok és Berecz Fidél Irgalmas rendi perjel.

A Szent Sebestyén templom kápolnájának nyugati falán (Irgalmasok utcája), 1905-ben helyezték el Istenes Szent János domborművét. Ez a szép, a városképre is oly jellemző műalkotást Mayer Ede (1857-1908) szobrászművész készítette.

 

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS