Ötödik évadát zárja a héten a pécsi Retro könyvvásár • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ötödik évadát zárja a héten a pécsi Retro könyvvásár

2010-ben indította útjára a Csorba Győző Könyvtár az állományából kivont könyvek akciós vásárát Pécsett a Király u. 9. szám alatt. Az eltelt évek folyamán a könyvvásár töretlen népszerűségnek örvend, a téli és nyári szüneteket leszámítva minden szombaton megtartott vásárt a pécsieken kívül a városba ellátogató turisták is megkedvelték. Október 18-án tárják ki a könyvtár munkatársai idén utoljára a Retro könyvvásár kapuját. Az idei évet lapunk megkeresésére dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a könyvtár igazgatója értékelte.

A "Nagyterem"

A „Nagyteremben”

A Retro könyvvásár célja az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is a könyvtárunk állományából kivont, jó állapotú könyvek értékesítése volt. Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy a vásárlók kedvezményes áron hozzájuthassanak minőségi szépirodalmi művekhez, szakkönyvekhez, képzőművészeti albumokhoz, valamint a manapság már kuriózumnak számító bakelitlemezekhez. A befolyó bevételt könyvtárunk új dokumentumok beszerzésére fordítja, így a vásárlók amellett, hogy gyarapíthatják könyvgyűjteményüket, egyúttal hozzájárulnak az olvasók jobb kiszolgálásához is.

A könyvvásár azonban ennél jóval többet nyújt a Belvárosi Könyvtár udvarába ellátogatók részére. Ahogy a hétről hétre megtartott események neve is mutatja, a huszadik század 60-as-80-as éveinek hangulatát is megpróbáljuk felidézni, korabeli dekorációs tárgyakkal, bútorokkal, működő régi lemezjátszóval, rádióval. Munkatársaink, valamint gyakornokaink, önkénteseink aktív közreműködésével történik az udvar dekorálása, alkalmi kiállítások berendezése. A könyvvásárok időpontjához igazodva több alkalommal mutattunk be az adott napon született írókról, színészekről az életüket, munkásságukat bemutató minitárlatokat az udvarba vezető kapualj falán.

Tóth Krisztina olvas fel műveiből

Tóth Krisztina olvas fel műveiből

Az év legnagyobb attrakciója a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején megvalósított Családi Retro Könyvudvar elnevezésű rendezvényünk volt. A 11 napon át tartó programsorozat középpontjában a színpadi programok álltak, többek között Tóth Krisztina író műsorával, Tímár Judit és Codeluppi-Szabó Gabriella fuvolaművészek koncertjével, Figura Ede zenés előadásával. Természetesen a programok között minden nap lehetőség nyílt az állandóan megújuló könyvkínálatból válogatni.

Az udvarban májustól folyamatosan megtekinthető volt a york-i vasúti múzeum idegenforgalmi plakátgyűjteményének reprodukcióiból készült teregetés. A főként a huszadik század első felében készült művészi igényű alkalmazott grafikai alkotások a népszerű üdülőhelyekre, kirándulási célpontokra hívták fel a figyelmet.

Olvasóliget a strandon

Olvasóliget a strandon

A nyári szünet idején sem álltunk le, csupán a helyszín változott: június 18-21-ig a Fishing on Orfű fesztiválra települtünk ki Retro olvasóligettel, majd Baranya megye strandjain nyújtottunk kollégáinkkal tartalmas feltöltődési, olvasási lehetőséget, kapcsolódva a Csobbanj Európával elnevezésű programsorozathoz. Szeptember elején a Retro olvasóligettel a Honvéd Téri Napok programjain jelentünk meg, majd a hónap közepétől visszatértünk „bázishelyünkre” a Király utcába.

A Mediátor Egyesület által szeptember 20-án megszervezett Nyitott Udvarok Napján megnyitottuk a Király utca 9. alatti épületkomplexumot: az egykori Hamerli Vaskereskedés raktárát, irodahelyiségeit – melyben ma a Belvárosi Könyvtár üzemel – valamint a Hamerli család egykori lakásának néhány, azóta új funkciót kapott helyiségét tekinthették meg az érdeklődők, idegenvezető kalauzolásával.

Ezt követően a szokott rendben, szombatonként tartottuk a könyvvásárokat. Idén utolsó alkalommal október 18-án nyitunk ki, majd téli szünetet tartunk. Már érdemes előre gondolni a karácsonyi ajándékozásra is: művészeti albumokkal, szépirodalmi művekkel, szakkönyvekkel és hanglemezekkel várunk mindenkit – a több ezer dokumentum között biztosan talál mindenki kedvére valót!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS