Évek vándora - ősbemutató Pécsett •

Színház

Évek vándora – ősbemutató Pécsett

Február 20-án tartották a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában az Évek vándora ősbemutatóját. Tóth Krisztina csodálatos meséje arról szól, hogy hogyan lehet elfogadni gyerekként egy szerettünk elvesztését. Matyi, aki elvesztette imádott kutyáját, különös barátjától, Sunyimanótól megtudja, hogy lehet visszaforgatni az időt. A számítógépen ki kell nyitni az összes képet az illetőről, mindet elrendezni, majd időrendbe rakni visszafelé. Aztán el kell kezdeni erősen nézni a képeket, mintha az illető megmozdulna. A varázslat sikerül: Matyiék eljutnak a Történetek erdejébe, a Bűvölő illatok házába, az igazi felhők rétjére, majd a szívek boltjába, ahol még a szívekbe is bele lehet nézni. A próbatételek végén megtalálják Matyi kutyáját, ám kiderül, hogy nem maradhatnak együtt, a fiúnak választania kell a két világ közt. De a találkozás így is boldoggá teszi, rájön, hogy ezentúl „a képzelet lesz a hírvivő közöttük”, és mindketten tudják, hogy soha nem felejtik el egymást.

Evek_Vandora_PlakatA két főszereplőt, Matyit és Sunyimanót alakító Mikola Gergő és Széll Horváth Lajos lubickolnak szerepeikben, a színpadon kívül a nézőteret is bejárják, sőt például az erdőben barangolva, az északi irány keresése közben a sorok között akrobatikus mutatványokkal végigszökdécselnek a nézők között. A csupaszív Anyát Füsti Molnár Éva játssza, kedvességgel, fia iránt érzett szeretettel, aggodalommal. Bánky Gábor bordó ruhás, nagydarab szívboltos embere már megjelenésében is figyelmet keltő figura, aki egyrészt szigorú, a gyerekek szemében talán ijesztő is, de közben mégis szeretni való, bölcs ember.

Az Évek vándora lelki utazás, vándorlás a múltban, a gondolatok között. Matyi – és a néző – emlékeiben illatokat, ízeket, képeket idéz fel, de ennél jóval több is: szinte észrevétlenül vannak elrejtve Tóth Krisztina történetében a világról szóló ismeretek, például hogyan tájékozódhatunk az erdőben, a fák melyik oldalán nő a moha.

Az előadás rendezője, látványtervezője és zeneszerzője Horgas Ádám, aki már több előadásban is bizonyította ezirányú tehetségét. A produkció az első perctől az utolsóig folyamatosan leköti a figyelmet; a színészi játék és a látvány, valamint a hangeffektek tökéletes összhangban, egymást segítve, egymásra ráerősítve vannak jelen. Külön kiemelendőek a táncosok, akik fürge mozgásukkal közreműködnek a történeteket illusztráló képi elemek megjelenítésében, de éppúgy fontos szerepük van a tömegjeleneteknél is, ahol Füsti Molnár Éva és Bánky Gábor mint a Holdat és a Napot szimbolizáló mesebeli varázslók jelennek meg. Mese: mondhatnánk gyerekeknek való, ám ez nem teljesen így van. Felnőtteknek éppoly érdekes, izgalmas, szórakoztató, és könnyeket előcsaló előadás az Évek vándora.

Videóajánló
Facebook-oldal
Zenei betétek: Sunyimanó süti dal (Horgas Ádám), Három év – Anya dala (Horgas Ádám)

Az alább megtekinthető felvételeket az előadás szerdai próbáján Komlós Attila készítette.

Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01
Evek_vandora_01


HozzászólásokArchívum

Partnereink