Jövő héten ismét DESZKA Fesztivál Debrecenben • Hetedhéthatár

Színház

Jövő héten ismét DESZKA Fesztivál Debrecenben

Egy hétig újra a kortárs drámák fővárosa lesz Debrecen: március 16. és 22. között 9. alkalommal rendezik meg a Csokonai Nemzeti Színházban a DESZKA Fesztivált.

A kortárs magyar dráma seregszemléjére 60 előadásból válogatták ki azt a húszat, amelyet négy helyszínen – a Csokonai Színházban, a Vojtina Bábszínházban, a Víg kamarában és a Modem kortárs művészeti galériában – láthat majd a fesztivál közönsége. A DESZKA nem verseny, hanem olyan szellemi műhely, amely képet ad arról, hogy hol tart a magyar kortárs drámajátszás. Az idei fesztiválon a nagyszínpadi zenés gyerekdarabtól a társulat által improvizált szövegekig, a már klasszikusnak tekinthető kortárs drámától a legújabb formai-nyelvi kísérletekig sokféle stílus és irányzat megjelenik.

A szervezők egy lengyelországi, hat vidéki, öt budapesti és négy határon túli produkciót látnak vendégül. Spiró György Az imposztor című drámáját a Varsói Drámai Színház társulata mutatja be március 19-én a Csokonai Színház nagyszínpadán, de vendég lesz Tadeusz Slobodzianek, az egyik legismertebb és legelismertebb lengyel drámaíró, színikritikus is. Újra lesz GÖRDESZKA, amely a legkiválóbb gyermek és ifjúsági tárgyú, kortárs magyar szerzőjű előadásokat és bábelőadásokat gyűjti egybe, és a legutóbbi DESZKA újításaként kiválóan vizsgázott.

Idén aktívabb jelenlétre serkentik az írókat, hosszabb debreceni tartózkodási lehetőséget adnak a társulatoknak, fesztiválklubot alakítanak ki a színházban, és minden estére terveznek zenei programot. A szakmai programban tematikus és portré-beszélgetéseket terveznek, és megtartják a „házi bölcsek” bevált intézményét, vagyis minden délelőtt értékelik az előző nap látott előadásokat, az utolsó napon pedig szakmai konferencián összegzik a tapasztaltakat.

A kilencedik DESZKÁ-n Árkosi Árpád rendező, Háy János drámaíró és Lőkös Ildikó dramaturg viselik a házi bölcsek felelősségét. A fesztivál díszvendégei Vörös István és Szálinger Balázs drámaíró lesznek, akik a tavalyi békéscsabai drámaíró versenyen DESZKA-különdíjban részesültek.

 

Deszka_Fesztival


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS