A XVI. POSZT válogatói: Kiss B. Atilla és Sólyom András • Hetedhéthatár

Színház

A XVI. POSZT válogatói: Kiss B. Atilla és Sólyom András

A következő évi POSzT válogatói Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes, valamint Sólyom András filmrendező. A 2016. június  9-18. között megtartásra kerülő XVI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a 2015. március 1 – 2016. február 28. közötti bemutatók kerülhetnek be. A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük. Emellett természetesen bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak prioritást élveznek. Emellett természetesen – időhiány és a késői jelölések miatt, vagy mert az adott előadást ritkán játsszák – előfordulhat, hogy a válogatók nem tudják megtekinteni az előadást, ilyenkor támaszkodhatnak képfelvételre is.

 

Kiss B. Atilla
Kiss_B_AtillaAz erdélyi származású Kossuth-díjas tenor, Kiss B. Atilla a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének, és opera szakán szerzett diplomát. Tanárai Kriza Ágnes, Alexandru Fărcaş és Gheorghe Roşu voltak. Két évig a Conservatoire de musique de ville de Luxembourg ösztöndíjasaként Ionel Panteánál tanult ének- és operaművészetet. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1993-ban debütált a kolozsvári operában. A Magyar Állami Operaházban 1999-ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett kortárs magyar zeneszerzők operáinak ősbemutatóin is énekel főszerepeket. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. (Wikipédia)

 

Sólyom András
Solyom_Andras1975–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendező szakos hallgatója; mestere Fábri Zoltán és Gábor Pál volt. 1975-től az MTV Drámai Főosztályának rendezője. A BBS-ben rendezett kisjátékfilmek után, 1983-ban készítette első játékfilmjét, a Szegény Dzsoni és Árnika című mesefilmet. A televízióban dokumentumfilmeket, tévéjátékokat, kulturális műsorokat, a rádióban hangjátékokat készít. 1979–1992 között a Magyar Televízió rendezője volt. 1992-től a Média-Box vezetője. (Wikipédia, Magyar rendezők könyve)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS