Könyvajánló: Máriakéménd története • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Könyvajánló: Máriakéménd története

A kötet borítólapja

A kötet borítólapja

Új könyv jelent meg a Baranya megyei Máriakéméndről. Ötéves gyűjtő- és kutatómunka előzte meg a MÁRIAKÉMÉND TÖRTÉNETE című könyv kiadását, mely Biki Endre Gábor szerkesztésében látott napvilágot. A lektori munkát dr. Lakatosné Novotny Sarolta végezte, aki hosszú évtizedek óta foglalkozik helytörténeti kutatással. A 90 oldalas, 177 fotóval illusztrált kiadvány, a teljes falutörténetet feldolgozza a kezdetektől napjainkig. A vidék az őskortól kezdve lakott volt, a péceli kultúra leleteit is azonosították a környéken. A rómaiak is kedvelték ezt a vidéket, ezt követően az avarok, majd a magyarok telepedtek le. A könyvből megtudhatjuk, hogy Óvári Konrád miért itt építette fel a tatárjárás után IV. Béla rendeletére kővárát. A vár építésének köszönheti a falu a létrejöttét, mely a vár alatti völgyben, a Karasica-vízfolyás mellé épült meg. Azt is elolvashatjuk a könyvből, hogy miként pusztult el a település a török időket követően, miért települtek be a németek a 18. században és szorgalmas munkával hogyan tették virágzóvá a települést.

Hosszú pincesorok épültek, az itt lakók virágzó szőlő- és borkultúrát alakítottak ki, melyből sokan meggazdagodtak. Fehér borai igen híresek voltak, Bécsben egykor önálló máriakéméndi borkimérés is volt. Az I. világháború szörnyű csapást mért a falura, de ezt még talán kiheverte volna, viszont a II. világégés már olyan csapást mért a falura, amit a mai napig nem tudott kiheverni. A háborút követően ugyanis elűzték az itt lakó szorgalmas német családok nagy részét, és helyükre olyan emberek érkeztek, akik felélték elődeik hagyatékát. Egykor 1260 lakója volt a falunak, ettől az időszaktól kezdve indult meg az egykor gazdag falu erkölcsi és társadalmi hanyatlása. Az 1950-es évek

A kötet hátlapja

A kötet hátlapja

sem hoztak semmi jót a falunak, építési engedélyt nem adtak ki, a lakosságszám folyamatosan csökkent. Bár infrastrukturálisan 1990 után a falu ismét fejlődésnek indult, új járdák, utak, játszóterek, stb. épültek, de a 2000-es évek

végére szinte az összes közintézményét elvesztette. Utoljára 2008-ban az iskola szűnt meg 230 éves fennállás után, pedig nem is olyan régen még több környékbeli faluból jöttek ide a diákok, mert ez volt a központ.

Máriakéménd az elmúlt századokban híres búcsújáró kegyhelyéről volt ismert. A megyében Pécs és Máriagyűd mellett itt volt a legnagyobb vallási központ. A 18. században a jelenések hatására alakult ki a búcsújárás, távoli falvakból ezrek zarándokoltak ide Mária ünnepeken. Évente több tízezer látogatója volt akkor a kegyhelynek. Mára mindez a múlté, a romló állagú kegytemplom és a plébániaház szomorúan várja az idők jobbra fordulását.

A kiadványban a népszokások vallási hagyományok is meg lettek örökítve az idős lakók elmondása alapján. A kötet szerzőjének, Biki Endre Gábornak az önkéntes szervezőmunkájának köszönhetően 2010-ben megindult az értékmentő munka a faluban. Új turistautak létesültek, források, erdei pihenőhelyek épültek. Megújult valamennyi kereszt a falu határában, még az évtizedek óta ledőlt, földön fekvő feszületeket is újra felállította az egyesület. Megújult Antiocheiai Szent Margit és Szent Flórián szobra is. Mindegyik történetét kis tablókon elolvashatja az arra járó, s megpihenhet a kihelyezett padokon.

A szervezett nyílt túrák, kirándulások egyre több embert vonzanak a környékbe, mely bíztat arra a továbbiakban is, hogy ne hagyjuk elveszni ősi értékeinket, melyek egy letűnt kor emlékei.

 

Részlet a könyvből:

 

A Szent Márton templom története

 A német bevándorlók a régi hazájukból magukkal hozták Szent Márton képét. Ezt ereklyeként minden évben más-más család őrizte. 1730-ban elkészült az első fakápolna, melynek oltárára elhelyezték a megőrzött képet. Ez a kápolna villámcsapás következtében 1746-ban leégett. Helyén még ebben az évben elkezdték építeni kőből az új templomot, mely 1749-ben készült el, akkor még torony nélkül. Szent Márton tiszteletére szentelték fel 1749. november 11-én, kedden, Márton napján. A szentély boltíves, a hajó deszkatáblás volt. Mellé plébánia is épült, de a plébános a kegytemplom mellett lakott. Így a plébánia épületéből először katonatiszti szálláshely, majd 1770-től iskola lett. A templomhoz a torony és a sekrestye 1793-ban épült.

A könyv bemutatója május 19-én, kedden 17.30 órakor lesz Pécsett, a Mecsek Egyesület Múzeumában (Király u. 40.), valamint május 29-én, pénteken Máriakéménden a kultúrházban (Rákóczi u. 27.) A helyszíneken könyvvásárlási lehetőség. A könyv ára 2300 Ft.

Mindenkit szeretettel vár Biki Endre Gábor, a könyv szerzője.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS