Kiállítás Pécsett a magyar animáció történetéről • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kiállítás Pécsett a magyar animáció történetéről

A magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski.

AnimacioAnnak ellenére, hogy az animációs rendezők játékfilmes kollégáikhoz képest kevésbé ismertek, nem kell senkinek sem bemutatni a magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foky Ottót, Ternovszky Bélát, Rófusz Ferencet (első magyar Oscar-díj), Cakó Ferencet, Varga Csabát, valamint a magyar animáció olyan jeles művészeit, mint Jankovics Marcellt, Gyulai Líviuszt és Orosz Istvánt.

A pécsi Hattyú Házban 2015. május 15-én megnyíló tárlat az első amatőr trükkfilmkísérletektől a videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be a magyar animáció sokféle és változatos történetnek legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.

A kiállítás magyar–angol nyelvű. A képekkel gazdagon illusztrált szöveges tárlatot klasszikus és kortárs magyar animációs filmekből összeállított vetítés kíséri.

A kiállítás kurátora: Orosz Anna Ida.

A kiállítás Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

 

Helyszín: Hattyú Ház (Pécs, Király u. 15.)
Megnyitó: 2015. május 15., 17.00
Megnyitja: Dr. Őri László, Pécs MJV alpolgármestere
A kiállítás megtekinthető: 2015. június 14-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS