Imolay Lenkey István: A Kisgrafika c. lap repertóriuma • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Imolay Lenkey István: A Kisgrafika c. lap repertóriuma

A közelmúltban jelent meg a mohácsi Hegyibeszédesek Baráti Társaságának 18. füzete, Imolay Lenkey István munkája. A Hegyibeszédesek (sokatmondó elnevezés!) számos kiadványát köszönhette már eddig is szerzőnknek. Jelen esetben az 1937-1944 közt élt Kisgrafika című, évente négy számmal megjelenő folyóirat repertóriumát adja közre.

GrafikaEgy repertórium ugyan nem tömegeket lázba hozó nyomdatermék, de bizonyos témakörben érdeklődők, kutatók számára igen hasznosan forgatható, s számon tartott kiadvány. A Kisgrafika repertórium az ex librist, valamint a valamely alkalomra készített, korlátozott példányszámú lapokat (pl. karácsonyi, újévi stb.) gyűjtőknek ad bepillantást az 1937-1944. közti időszak vonatkozásában. Maga a lap a Magyar Exlibrisgyűjtők és Grafikabarátok Egyesülete (MEGE) értesítője. Ennek tematikáját szedte rendbe, csoportosította pontokba Lenkey István s tette könnyen használhatóvá év-, lap-, oldalszám, az egyes írások szerzőinek föltüntetésével. (Pl. 1. Cikkek. Nikelszky Géza: Istókovics Kálmán grafikai művészete = 1944. 1-3. p.). Könnyen kezelhetővé teszi a Repertórium használatát az abc-hez és időrendiséghez igazodása.

Lenkey István 13 pontban – szükség esetén alpontokkal kiegészítve – tárja elénk a MEGE értesítőjének témaköreit. Közülük csak néhányat kiemelve említnk: az ex libris mibenléte, története; gyűjtése; kiállítások Budapesten és vidéken (Debrecen, Pécs, Sopron, Szeged); a kisgrafika más területei, cserelehetőségek; hazai és külföldi ex libris-egyesületek működése; ex libris-művészek jegyzéke; a különös figyelmet érdemlő Cikkek címszó alatt szereplő tanulmányok (pl. dr.Vayer Lajos írása Szelepcsényi György nyitrai püspök, kalocsai érsek, 1666-tól esztergomi érsek, az ország prímásáról, aki a XVII. sz. legnagyobb magyar rézmetszője!).

A folyóirat számai gazdag képmelléklettel jelentek meg, ezekből válogatott s tett közzé repertóriumában néhányat Imolay Lenkey István.

A Hegyibeszédesek Baráti Társaságának 18. füzete nemcsak érdekes, de mindenképp dicséretes kiadvány. Nem is véletlen szülötte, hisz Lenkey István maga is jeles ex libris-gyűjtő, számos sikeres kiállítás részese. Csak gratulálhatunk!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS