Magyar elnöknő a nemzetközi Mensa élén • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Magyar elnöknő a nemzetközi Mensa élén

Július elsejétől egy magyar hölgy vezeti a világ legintelligensebb embereit összefogó, több mint 125.000 tagot számláló nemzetközi Mensa egyesületet. Balanyi Bibiána megválasztása azért is fantasztikus siker, mert erős mezőnyben, a magyarországinál lényegesen nagyobb taglétszámmal működő nemzeti egyesületek jelöltjeivel szemben diadalmaskodott és szerezte meg a szavazók bizalmát.

Balanyi Bibiána

Balanyi Bibiána

Bibiána 1994 óta tagja a Mensa magyar tagozatának, a Mensa HungarIQá-nak, és közel tíz éven keresztül volt a hazai egyesület elnöke. 2009-től a nemzetközi Mensa fejlesztési igazgatójává választották; négy évet töltött ebben a pozícióban, így komoly tapasztalattal szállt versenybe a nemzetközi elnöki tisztségért. Választási kampányában a fiatalok számára vonzóbb szervezetet, a kulturális különbségek jobb megértését és megújuló honlapot ígért.

„Hihetetlen megtiszteltetés, hogy a világ több mint 35 országában az egyéni szavazók többsége úgy gondolta, hogy én lennék a megfelelő képviselője egy ennyire sokszínű, nemzeteken és kultúrákon átívelő szervezetnek. Külön hálás vagyok a magyar Mensa-közösségnek, akik aktivitásukkal és pártfogásukkal meghatározó szerepet játszottak a választási sikerben.” – mondta Bibiána.

A Mensa HungarIQa elnöke, Nagy Lantos Balázs elmondta: örül a fantasztikus sikernek, amihez reményei szerint az is hozzájárulhatott, hogy a jelenleg 1700 tagot számláló magyar egyesület tagsága az elmúlt 3 év alatt megduplázódott, és e rendkívüli kapcsolati hálón kívül is számos új lehetőséget kínál a tagoknak, miközben az intelligencia népszerűsítésében is különleges kezdeményezésekkel vállal egyre aktívabb szerepet. „A magyar tagság segítségével egyedülálló adaptív IQ-tesztet fejlesztettünk ki; lefektettük az évente több tízezer fiatalt megmozgató Nagy Diák IQ-teszt alapjait, és elindítottuk az Intelligens Vállalat versenyt is, amelyre idén is várjuk a jelentkezőket.”

Balanyi Bibiána 2015. július 1-jétől veszi át az elnökséget az amerikai Elissa Rudolphtól; megbízatása két évre szól. A Mensa megalakulása óta ő lesz a nemzetközi egyesület harmadik női elnöke és a legfiatalabb, aki ezt a posztot betölti.

 

Mi a Mensa?

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Nagy-Britanniában. Ma közel százharmincezer tagja van a világ mintegy hetvenöt országában: 45 országban működik hivatalos nemzeti szervezet, és még további harmincban élnek Mensa-tagok.  A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten.

A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsa. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak.

 

Mensa HungarIQa – A legszínesebb szürkeállomány

A Mensa HungarIQa a nemzetközi szervezet magyarországi egyesülete. Jelenleg 1700 tagot számlál, de tagjainak száma örvendetesen növekszik. Az egyesület rendszeresen szervez tesztírásokat az ország nagyvárosaiban – a sikeres tesztírókat pedig szeretettel látja tagjai sorában és változatos programjain. A Mensa HungarIQa – a nemzetközi szervezethez hasonlóan – egyenlő tagok független kerekasztal-társaságaként működik; nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, vallás vagy politikai erő mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.

(Forrás: www.mensa.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS