Dr. Semsey Andorról, ex librisről, kisgrafikáról • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dr. Semsey Andorról, ex librisről, kisgrafikáról

A Hegyibeszédesek Baráti Társasága (Mohács-Szőlőhegy) 19. füzete Imolay dr. Lenkey Istvánnak Budapesten a Józsefvárosi Galériában a Kisgrafikai Barátok Körének 20l4. november 4-én tartott összejövetelén elhangzott előadását tartalmazza: „A grafika bűvöletében – Dr. Semsey Andor ébresztése” címmel.

Dr. Semsey Andor

Dr. Semsey Andor

Előadása azonban jóval többről szólt az összefüggések, kapcsolatok feltárása révén a „mi Semsey Andorunk” életútjának, tevékenységének, az előadóval kialakult meghitt baráti kapcsolat felvázolásánál. (A „mi Semsey Andorunk” megjelölés utalás, hogy nem a nagy geológus, ásványkutató, mecénás tudósról – a róla elnevezett semseit nevű ásvány felfedezőjéről – a róla lenevezett semseit nevű ásvány felfedezőjéről – van szó, miként erről előadása folyamán említést is tesz Lenkey István).

Magva tulajdonképpen az ex libris gyűjtéshez, Semsey Andornak s vele párhuzamosan a szintén exlibrisgyűjtő Lenkey Istvánnak a kisgrafikához vonzódása. Rajtuk keresztül megismerkedünk e művészeti ágazattal, igaz emberi kapcsolatokkal, ismerős, ismert nevekkel s általunk nem tudottakkal. Az előadásban felsorolt grafikusok, gyűjtők jelentős részének élet- és gyűjtői útja visszanyúlik 1945. előttre, de az 1980-as évek végéig bepillanthatunk a magyar kisgrafikát, ex librist alkotók, gyűjtők világába, nem csupán hazai, hanem nemzetközi kapcsolataikba is. Sokuk magyar kultúrtörténeti missziót töltött be: kutatták a régi magyar grafika történetét, mentették az értékeket, a nemzetközi grafikatörténetbe is elhelyezve hazánkat, ismertetve a világgal a magyar művészetet, kapcsolatokat építettek s ápoltak.

Nem tekinthetjük feladatunknak a Hegyibeszédesek képmellékletekkel és bibliográfiával is bő 19. füzetének tartalmi ismertetését. A figyelem, az érdeklődés felkeltése a célunk, e füzetből kiemelve Semsey Andortól vett két idézettel: „Az ex libris és a kisgrafika csak méretekben kicsiny, a valóságban értékes hajtása a grafikai művészetek félévezredes hatalmas fájának.
Az ex libris- és kisgrafika-gyűjtés olyan kultúrmunka, mely baráti kapcsolatokat teremtő és szervező erő.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS