Az Európai Filmdíj jelöltjei a Cinefesten! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az Európai Filmdíj jelöltjei a Cinefesten!

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 12. alkalommal szeptember 12-21-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A fesztivál keretében sok más újdonság és értékes, különleges alkotás mellett az Európai Filmdíj tegnap bejelentett jelöltjei közül három film is a versenyprogram része.

Jameson_CinefestEzek között a filmek között olyanok vannak, mint A Homár (The Lobster) Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével Yorgos Lanthimos rendezésében. A nem túl távoli jövőben játszódó szerelmi történetben a szingliknek mindenképpen párt kell találniuk, egyébként állattá változtatják őket.  Az abszurd humorú sci-fi a zsűri különdíját kapta Cannes-ban. Ugyancsak a fesztiválon láthatjuk majd a jelöltek közül a Mustang című török film, amely két díjjal távozott Cannes-ból. A Deniz Gamze Ergüven rendezését dícsérő történet egy észak-törökországi falucskában játszódik, ahol négy lánytestvér számára a családi otthon börtönné változik. Az Európai Filmdíj ugyancsak esélyese az Aferim! című román-bolgár-cseh-francia kooprodukcióban készült film Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin főszereplésével és Radu Jude rendezésében. Az 1835-ben, Kelet-Európában játszódó történet főhősei  Costandin, a csendőr, és a fia. Egy ’cigány rabszolgát’ keresnek, aki megszökött nemes urától, de a kalandok azután sem érnek véget, hogy megtalálják Carfin-t a ’rabszolgát’. A film egy fekete-fehér balkán western, ami meglepően hitelesen kelti életre az akkori zűrzavaros időket és olyan tematikus ívet rajzol, mely egészen a jelenig ér. A román új hullám vezéralakja, Radu Jude és műve a legjobb rendezőnek járó Ezüst medvét kapta idén a Berlinálén. A fentiek mellett az esélyesek között lesz még az ugyancsak a Cinefest versenyprogramjában szereplő az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja: Susanne Wuest, Elias Schwarz és Lukas Schwarz szereplésével.  A mozi egy megrázó, magával ragadó horror, ami szokatlan tisztelettel áll mind a műfajhoz, mind pedig a közönséghez, hogy az utolsó pillanatban egy briliáns, megalkuvást nem tűrő végjátékban csúcsosodjon ki.

A felsorolt filmeken kívül a fesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban idén is szerepelnek a fesztiválokon már bemutatott filmek csakúgy, mint azok az alkotások, amelyeket itt láthat először a hazai közönség. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében nézhetik meg a filmbarátok többek között Sean Baker váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi meséjét L.A. utcáiról, a Tangerine-t, amelyet három iPhone 5s-el forgattak. Aktuális témát feszeget a Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében, amely az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk, amely az egyéni sors és a hatalmi érdekek kérdését feszegeti – nem kevés áthallással. A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével. Ott lesz az osztrák Superwelt, Karl Markovics mozija, csakúgy, mint a litván-francia-norvég kooprodukcióban készült Sangalie nyara vagy Marielle Haller rendezésében A tinilány naplója című amerikai film, és Jaroslev Vojtek alkotása, a Gyerekek. A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. Az versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó című suspense, melyben két tizenéves köti el egy bunkó és korrupt rendőr (akit Kevin Bacon alakít) kocsiját.

A nemzetközi versenyprogramon belül a dokumentumfilm kategóriában olyan alkotások versenyeznek majd, mint a görög dokumentumfilm, a Kismet, amely a török szappanoperák hatását taglalja. A legnépszerűbb török szappanoperák pazar díszleteitől indulva a film elkalauzol minket Kairó, Abu-Dzabi, Isztambul, Athén, Szófia és Mosztár otthonaiba, hogy megmutassa hogyan segítenek ezek a tabu-döntögető szappanoperák a régióban élő nőknek abban, hogy élni tudjanak jogaikkal és megváltoztassák az életüket.  A versenyprogramban szerepel még Damian Kocur alkotása, a 21 nap, csakúgy mint a Cseh sörháború Jan Latal rendezésében, Lorenz Findeisen Betontörténetek című dokumentumfilmje. Látható lesz még a Giovanni és a Vízibalett Astrid Bussink alkotása, a magyar-német kooprodukcióban készült Drifter, Höcher Gábor filmje, valamint a Valami jobbra várva, a lengyel sztárrendező Hanna Polak rendezésében.

A versenyprogramon kívül több más alkotás mellett a CineFest egyéb csemegéket is bemutat a Kitekintő szekcióban. A Gyalogáldozat Tobey Maguire, Liev Schreiber, Lily Rabe, Peter Sarsgaard főszereplésével, a Mr. Holmes Bill Condon rendezésében Ian McKellennel, Laura Linney-vel és Hiroyuki Sanadával, csakúgy mint a Mélyütés Jake Gyllenhaal-lal és Rachel McAdams-szel a főszerepben, valamint Gaspar Noé provokatív Szerelem című filmje 3D-ben vagy a Kábszer című amerikai film már bizonyított fesztiválkedvencek.

 Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmek közül is válogattak a szervezők. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is láthatjuk többek között a Cannes-ban nagydíjat kapott Saul fiát, Nemes László filmjét. Ugyancsak megnézhetik a filmbarátok az 1993-ban Európai Filmdíjat kapott Benny videója című filmet, vagy a két évvel ezelőtt a Jameson Cinefest-en díjat kapott Mindenki a mennybe megy című mozit. A Cineclassics keretében idén western-klasszikusokat láthatunk. Olyanokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t vagy A vad banda.

A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon más szakmai kísérő és tematikus programokon kívül az eddigi évekhez hasonlóan hétvégén koncertek szórakoztatják majd a fesztivál látogatókat és a miskolciakat. Fellép majd Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS