Csibész Csabi kalandjai a Pécsi Harmadik Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Csibész Csabi kalandjai a Pécsi Harmadik Színházban

Tamás Éva Játéktárának muzsikusai nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor az első betűtől az utolsóig, az első hangjegytől az utolsóig, az első verssortól az utolsóig ők írták, szerezték és költötték vadonatúj koncertmeséjük, a Csibész Csabi minden egyes mozzanatát. Sőt, művészeti vezetőjük, Tamás Éva a produkció több szerepben is felbukkanó játékmestere, s az interaktív koncertmesét sokoldalú zenészük, Bogárdi Aliz álmodta színpadra. Az ősbemutató október 11-én délelőtt 10 órakor lesz.

Hűek maradván a játéktáras koncertekhez, e beavató színházi produkcióval is egy nagy, közös játékra hívják a közönséget a szereplők, persze, ezúttal színházi keretek között, amelyet a Pécsi Harmadik Színház biztosít számukra. Csibész Csabi egy bábu, egykor kedvenc játéka volt Gabinak. Gabi egy rosszcsont gyerkőc, aki szívesebben csavarog, mint hogy tanulna. A szülei sokat dolgoznak, alig van idejük foglalkozni vele. Ördögi kör ez, Gabi magányosnak érzi magát, és egyre több rosszaságot követ el. Egyszer, amikor épp alszik, Csibész Csabi megpróbálja megmutatni neki, milyen is ő valójában: felidézi a különböző rosszaságokat, csínytevéseket, s persze azt is, amikor jól viselkedik. Gabi pedig, mire fölébred, rájön, hogy a sok rosszaság helyett érdemes jót cselekedni, jónak lenni. A szülei hasonlóképpen gondolják, tehát adott a boldog befejezés. Ez eddig csak egy szokványos mese lenne, ámde az előadásnak van egy igazi különlegessége: a közönség aktív közreműködése kell ahhoz, hogy továbbmenjen a cselekmény. Színpadon lévők és nézőtéren ülők folyamatosan együtt alakítják a történetet, sőt, aki igazán bátor, bele is bújhat Csibész Csabi bőrébe! Minden egyes csínytevéshez más gyermek válhat főszereplővé, senki nem marad ki a játékból. Ettől a muzsikusok és a játékmester, Tamás Éva számára is izgalmasnak ígérkezik minden alkalom, és biztos, hogy soha nem lesz két egyforma előadás. Hisz hiába írták meg pontosan a jeleneteket, az, hogy ezek miként zajlanak, az adott közönségtől és a játékba beszálló gyerekektől is függ.

A négy-öt éves óvodásoktól tíz-tizenkét éves kiskamaszokig ajánlható produkcióban ifjú gyermekszínészek debütálnak. A Gabit kettős szereposztásban életre keltő Brettner Benedek és Keszthelyi Márk nagyon tehetségesek, de más-más egyéniségek, így az általuk életre keltett szereplőt is kicsit másként jelenítik meg, egyikük vagányabb, másikuk érzelmesebb jellemvonásokat kölcsönöz neki.

Miközben az előadás a gyermekek számára az együtt éneklés, a közös játék élvezetét nyújtja, a szülők, pedagógusok számára arról is szól, hogy amikor egy gyerek rosszaságot követ el, nem biztos, hogy ő a hibás.

 

Csibesz_Csabi


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS