Szijjártó Péter: Lehet egyszerre növekedést elérni és fegyelmezett költségvetést véghez vinni • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szijjártó Péter: Lehet egyszerre növekedést elérni és fegyelmezett költségvetést véghez vinni

A magyar modell a migrációs és a gazdasági kihívásokat is hatékonyan kezeli – hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter Budapesten a Mariott Szálló zsúfolásig megtelt konferenciatermében az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti konferenciáján.

Magyarország megdöntötte azt a közgazdasági dogmát, miszerint egyszerre nem lehet növekedést elérni és fegyelmezett költségvetési politikát is folytatni; a magyar modell pedig bebizonyította azt is, hogy a bevándorlási válságnak csak akkor van valódi megoldása, ha betartunk minden közös európai szabályt és visszaszerezzük a határok feletti ellenőrzés képességét – fejtette ki.

A Jean-Claude Juncker féle javaslatcsomagról úgy nyilatkozott: mindaddig amíg nincsen közös európai akarat és hatékony cselekvés a külső határok ellenőrzésének visszaszerzésére, addig semmi értelme pontokba szedett javaslatoknak. Görögországon keresztül számolatlanul és ellenőrizetlenül áramlanak a bevándorlók, csak a mini csúcsig 10 ezren jöttek be naponta Európába – jegyezte meg a miniszter.

A Magyarország előtt álló gazdasági kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy rendkívül fontos a partnerség az amerikai vállalatokkal. Az országban jelenleg működő 1750 amerikai vállalat több mint 90 ezer magyar embernek ad munkát, összesen pedig több mint 9 milliárd dollár befektetés érkezett Magyarországra.

A magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetté vált, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottabbá váltak a közelmúltban – mondta. Megjegyezte: az idén először megrendezett „Business meets Government” találkozó eredményeként a kormány olyan, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az AmCham által közösen kidolgozott javaslatokat vár, amelyekkel növelhető Magyarország versenyképessége a befektetésekért vívott küzdelemben.

 

Lapunk kérdéseire is válaszolt a miniszter.

Miniszter Úr! Ön a közelmúltban a HEBC 17. jelentését tárgyaló sajtóbemutatón úgy nyilatkozott, hogy leül a HEBC tagvállalataival egy megbeszélésre, hogy segítse a beruházások növelését. Az amerikai cégekkel is tervez ilyet?

Ismételnem kell a mai konferencián elmondottakat a magyar-amerikai együttműködés sikertörténet, ezért az együttműködés folytonos.

Milyen elképzelése van a kormánynak, hogy a versenyképességi rangsorban (jelenleg a 63. helyen állunk) tíz helyett lépjünk előre?

A kormány a tennivalókat nyolc pontban összegezte, ebből kiemelt fontosságúak a szakképzett munkaerőképzésre, a beszállító bázis szélesítésére, valamint a rezsi csökkentésére tett erőfeszítések. Továbbá a mai összejöveteltől is várunk javaslatokat – válaszolta a külügyi és külgazdasági miniszter.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS