Pécs arcai • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécs arcai

Pécs arcai címmel nyílik december 18-án a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében a Focus csoport 100 portrét bemutató fotókiállítása.

Az 1970-es évek mindinkább kiüresedő hazai fotóművészetében több, fiatalokból álló csoportosulás igyekezett új tartalmakat hordozó megújult formavilágot létrehozni. Egyik meghatározó formáció közülük a pécsi Focus csoport volt, amelyik a Mecseki Fotóklub keretén belül fejtette ki tevékenységét.

Pecs_arcai

Füsti Molnár Éva színművésznő
Cseri László felvétele

Az 1978-ban létrejött alakulat – Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, Kovács Attila, dr. Lajos László és Marsalkó Péter – komoly kiállításokon bizonyította erejét számos itthoni és külföldi galériában. A 70-es évek végétől kezdődően szinte folyamatosa szerepelt tárlatokon a csoport: Szombathelyen, Debrecenben, Szentendrén, Piránban, Párizsban, Zágrábban, Isztambulban. Pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt tagjai, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben. A Focus érdekes, merész kísérletének tekinthető egy 1983-as vállalkozás, amikor öt pécsi költő – Csordás Gábor, Meliorisz Béla, Parti Nagy Lajos, Pálinkás György és Szilágyi Eszter Anna – verseihez készítettek illusztrációkat Versképészet címmel.

A Focus hivatalosan soha nem szűnt meg, nem került sor önfeloszlatásra, de közös tevékenységük évtizedekig szünetelt. Megalakulásuk 30. évfordulóján, 2008 év vége felé azonban közülük öten – Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, dr. Lajos László és Marsalkó Péter – úgy határoztak, hogy 2009-ben, az Európa Kulturális Fővárosa utolsó felvezető évében új kollekciót hoznak létre, amellyel a közönség elé lépnek, bizonyítandó, hogy kreativitásuk, alkotói kedvük nem hunyt ki, ma is képesek a kor színvonalának megfelelő, vagy akár azon is túlmutató fotóművészeti tevékenységre.

Arra vállalkoztak, hogy 2009-es Parti Galériabéli kiállításukon egyfajta sajátos, a vizuális képalkotás keretein belül megvalósítható helyzetjelentéssel villantanak fel hangulatokat szeretett városuk, Pécs társadalmi-kulturális közegéből.

A Focus fennállásának 35. évfordulóján, 2012-ben gazdagon illusztrált reprezentatív kötet jelent meg a csoport történetéről, eredményeiről. A könyvbemutató, amely a Művészetek és Irodalom Házában zajlott rendkívül nagy érdeklődés mellett, kiállítással is párosult, ahol a szerzők régi és új felvételekkel várták a nagyközönséget.

(Forrás: a Focus csoport Facebook-oldala)

 

Helyszín: Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi tér
Megnyitó: 2015. december 18., 17.00
A kiállítást megnyitja: Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere és Kincses Károly muzeológus, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója
Megtekinthető: 2016. január 24-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-17.00 között.

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS