Még közel hozzád • Hetedhéthatár

Színház

Még közel hozzád

Pécsett vendégszerepel a Teatrul Clasic Ioan Slavici Aradról John Cariani: Almost Maine című drámájának adaptációjával, a „Még közel hozzád” című színdarabbal.

Antonella Cornici rendezőnő így vall a darabról: „Azért döntöttem úgy, hogy színpadra viszem Cariani szövegét, mert történetei nagyon gyorsan célba találnak, mégpedig egyenesen a lelkünkbe. Érzelmesek, és olyan szépen beszélnek a szerelemről. Mi, emberek oly sokféleképpen beszélünk a szerelemről, az is előfordul néha, hogy szomorúak vagyunk, de mindig ott a remény, hogy holnap majd jobb lesz, holnap boldogok leszünk. Másodszor vagyok Aradon és dolgozom ezekkel az emberekkel, akiket nagyon közel érzek magamhoz. Jól érzem itt magam, a színészek, technikai személyzet és a nézők mind nagyon kedvesek számomra. És remélem, hogy egy adott pillanatban mindnyájan közelebb kerülünk egymáshoz.”

Fotó: Teatrul Clasic Ioan Slavici

Fotó: Teatrul Clasic Ioan Slavici

Az Almost Maine-ben Cariani egy olyan társadalmi osztály életét mutatja be, mely ritkán kerül az amerikai drámaírók tollhegyére. Szereplői egy kisváros lakói egy New England állam legészakibb csücskéből, a kanadai határ közvetlen szomszédságából,a kiknek az életét az a kicsit ellenséges, de ugyanakkor gyönyörű környezet formálja, amelyben élnek. Ha nem is tökéletesek, de az Almost Maine szereplői tiszta lelkek, akik egy hozzájuk hasonló rokonlelket keresnek, akivel elűzhetik magányukat a széles nagy amerikai pusztaságban.

A szerző szerint: „A Main-ben élők rendes, tisztességes emberek, akik nem ismerik a cinizmust, a szarkazmust. Okosak, közvetlenek és szívből szólnak. És főként törődnek egymással.”

Cariani különleges módon kezeli ezeket az élettörténeteket: „Mindegyik története egy tetőpontba torkollik, egy varázslatos pillanathoz érkezik. A jelenetek ugyanabban a napszakban játszódnak, este, amikor az óra pontosan kilencet üt, amikor az éjszaka közeledtével az északi fényviszonyok közepette egy varázslatos légkör keletkezik. Erről akarok beszélni a darabban, erről a pillanatról és arról, hogy mi minden történhet az emberekkel egy másodperc töredéke alatt, két szívdobbanás között.”

Fotó: Teatrul Clasic Ioan Slavici

Fotó: Teatrul Clasic Ioan Slavici

Az előadás a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában 2016. március 5-én 19.00 órakor kezdődik.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS