Nagyapám • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Nagyapám

Az alábbiakban közölt életrajz az Országút Társulat Emlékezés pályázatára született Kondorossy Szabolcs hatalmas munkabírásával; a Visszaemlékezések a magyar XX. századra című könyvben jelent meg 2014-ben. Különlegesség,  hogy a könyv anyagából színházi előadást is rendeztek.

Vasi Ferenc

Vasi Ferenc

„Nagyapám 1900. április 3-án született Tímáron, szegényparaszti családban. ‘918/20 táján a katonaság letöltése után beállt csendőrnek, a kiképzést Nyíradonyban kapta meg. Legmagasabb rangja főtörzsőrmester volt. Tatai tartózkodásakor ismerte meg az 1911. február 1-én született 8 gyermekes család, legfiatalabb, egyetlen lányát 1927-ben korzózás közben. Pocker Máriát, a tóvárosi kisbíró 16 éves lányát. Hosszú jegyesség után, 1934. február 14-én, csendőrnapkor tartották esküvőjüket. Édesapám Dorogon született, 1935. jan. 8-án, a friss házasokat oda költöztették. Keresztapám, Vasi Imre László Piszkén született, ez ma Lábatlanhoz tartozik, 1938. február 6-án. Míg Tata-Tóvároson, a Vasút utcában épült a családi házuk, ők Győrben tartózkodtak szolgálati lakásban, Győr-Gyárváros, Pannonia u. 6. sz. alatt. Onnan került ki 44-ben egy transzporttal Birkenauba, s ő ugyanúgy raboskodott, mígnem az USA-csapatok felszabadították a haláltábort. Nagyanyám idehaza egyházi kilencedet tartott, mikor az utolsó napon hozták a hírt, nagyapám  a komáromi Csillagerődben van, hazatért Németországból. ‘946-ból van az első küldött okmány. Nagyanyám culágereskedett. A házukat lefoglalták, csak  később kapták vissza, de a Tóth fogtechnikusék is ott laktak, mígnem végképp visszakapták. Akkor már a szőnyeggyárban dolgoztak, ott rágalmazták meg nagyapám, hogy szabotálta a termelést.”

 

Vasi Ferenc ellen ekkor, 1953-ban aktív szabotázs bűntette, társadalmi tulajdon elleni lopás bűntette, társadalmi tulajdon hanyag kezelésének bűntette és izgatás bűntette miatt emeltek vádat. Hasonló vádakkal illették Séllei Antalt is:

„Vasi Ferenc és Séllei Antal terheltek a felszabadulás előtt hivatásos csendőrök voltak. A felszabadulás után különböző munkahelyeken dolgoztak, végül 1949-50 év táján mindketten a tatai szőnyeggyárba kerültek, ahol alkalmazásban voltak egész letartóztatásukig. Vasi Ferenc a gyárban a farkasoló gépnél volt brigádvezető, Séllei Antal pedig, aki a géplakatos szakmát a felszabadulás után sajátította el, a lakatos műhelybe volt beosztva.

Vasi Ferenc terhelt 1953. március hó elején egy napon a lakatos műhelyben lévő munkapadról reszelőport vett a tenyerébe, azt a farkasoló műhelyben az olajozóban lévő olajba töltötte be és a reszelékkel kevert olajjal éppen olajozta a farkasoló gép csapágyait, amikor Reiner Mihály tanú, akinek már korábban gyanús volt Vasi Ferenc magatartása, utána ment megnézni, hogy mit csinál a reszelékkel. A farkasoló gépnél a bűncselekmény felfedezése előtt gyakran voltak bajok, m…… olyan mértékben, hogy ez az üzemrész több esetben tervét sem tudta teljesíteni.

Vasi Ferenc terhelt továbbá 1949-50. évben ½ kg hulladék fonalat és ½ bálakötöző drótot is ellopott a gyárból.

1952. június 21-én a farkasoló üzemrészben egy műrost bála a villanyvezetékből kipattanó szikrától meggyulladt és részben elégett. E tüzeset bekövetkezéséért felelősség terheli Vasi Ferencet, mert saját beismerése szerint már az előző napon észrevette, hogy a villanyvezeték szikrázik és ahelyett, hogy a vezeték megjavítása iránt intézkedett volna, a kérdéses műrost bálát a hibás vezeték alá helyezte el.

Végül Vasi Ferenc és Séllei Antal terheltek 1953. március elején Sztálin elvtárs halálát követően egymás között országunk egyik vezetőjére a nyomozati iratokban irt, meggyalázó és gyűlölet felkeltésére alkalmas kijelentéseket használtak.

Ezen kívül a gyár anyagának és munkaeszközeinek felhasználásával 1951. évben egy nagykést készített a saját maga részére, egyik ismerőse tulajdonát képező szőlőprésnek pedig a lábát meghegesztette.

A terheltek ellenséges beállítottságát bűncselekményeik sorozata híven tükrözi.”

Saját kezével e vádiratra írt sorok:

„Az 1. pont teljesen hamis vád. Az előző bajok igazak, de nem én vagyok felelős, hanem a vezetőség…” [tovább nem olvasható]

„A vádló el se ment a tárgyalásra, de nagyapám, mint az íráskép tükrözi, nagyon megverték. Mikor beengedték hozzá nagyanyám, kaparta a falat, és kérdezgette, kitől szülte az ikreket, kivel csalta meg.”

 

Dokumentumok:

  • államrendőrségi véghatározat internálásról, Győr 1946 ápr. 23.
  • rendőrségi őrizet alól rendőrségi felügyelet alá helyezés Tatára 1946. szept. 12.
  • rendőrségi felügyelet határozata, szabályai 1946. szept. 14.
  • esztergomi államügyészség vádirata szabotázsról 1953. márc. 9-ei letartóztatást követően, 1953. máj. 20.
  • izgatási vád elejtése, szabadlábra helyezés 1953. júl. 28.
  • tárgyalási idézés szabotázs ügyben 1953. okt. 6.

Internetről:

  • A m. kir. székesfehérvári II. sz. csendőr kerület parancsnoka … Vasi Ferenc esztergomi csendőr osztály parancsnokság állományába tartozó csendőrnek azért, mert 1927. évben a tatatóvárosi m. kir. 3/1. honvéd zászlóalj laktanyában sorozatos lopások tettesének elfogásában és az ellopott tárgyak kézre kerítésében járőrvezetőjét odaadóan támogatta, a szolgálat nevében elismerését fejezte ki. (Csendőrségi lapok 1927. nov. 1., 696)
  • Házasságot kötöttek. A budapesti I. kerület állományában: …Vasi Ferenc törm. Pocker Máriával Tóvároson (Csendőrségi lapok 1934. ápr. 1., 217)
  • Kerületi parancsnoki okirati dicserő elismerésben részesültek: a székesfehérvári II. kerületben: … Vasi Ferenc … főtörzsőrmester (Csendőrségi lapok 1944. márc. 1. 164)

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS