Egy hónap múlva kezdődik a 16. POSZT! • Hetedhéthatár

Színház

Egy hónap múlva kezdődik a 16. POSZT!

Az idei évben a Pécsi Országos Színházi Találkozó jelentős változásokon megy keresztül: az új ügyvezetés a Jordán Tamás által lefektetett elvek mentén egy még sokszínűbb, nívósabb, a szakmai szempontokra különös hangsúlyt fektető, de szélesebb közönség számára is érdeklődésre számot tartó összművészeti Fesztivált épít a Pécsi Nemzeti Színházban helyet kapó Versenyprogram köré.

POSZT2016

A Verseny szakmaisága, függetlensége érdekében az idei évben a színházi szakma legnevesebb, legkiválóbb képviselőivel megalakult a Szakmai Tanácsadó Testület, amely a Versennyel kapcsolatos szakmai és etikai kérdésekben tanácsaival segíti a POSZT ügyvezetésének munkáját. A Pécsi Nemzeti Színházban zajló versenyprogram előadásaira a jegyek egységesen 3990 Ft-ba kerülnek. Az ilyen jeggyel rendelkező vendégeink 500 Ft-os felárért a Zsolnay Negyedben zajló POSZT Fesztivál bármely előadására beléphetnek az adott napon.

POSZT_Bemutatja_kA Versenyprogram mellett a POSZT másik két alappillére A POSZT bemutatja rendezvénysorozat és a POSZT Fesztivál.

A POSZT bemutatja exkluzív előadásai a Kodály Központban kerülnek megrendezésre a fesztivál ideje alatt – ide az ország legfontosabb, legnívósabb előadásait, koncertjeit, szuperprodukcióit hívták meg. A nézők ezeken az esteken könnyű- és komolyzenei koncertek, több évtizede nagy sikerrel futó előadások, operett- és operaelőadások, lemezbemutatók és koncertszínházi előadások között válogathatnak. A jegyek ára 3590Ft-5590FT, az Operaház előadására 4990Ft-6590Ft között áron lehet jegyet váltani. A POSZT bemutatja rendezvénysorozat jegyeivel a belépés a Zsolnay Negyedben zajló POSZT Fesztiválra az adott napon ingyenes.

A másik, és talán a közönség, illetve az „ünnepi találkozó” hangulatának szempontjából legfontosabb pillér a Zsolnay Negyed csodálatos helyszínén megrendezésre kerülő, összművészeti POSZT Fesztivál.  A Fesztivál téren tartott rendezvények ingyenesen látogathatók: képzőművészeti vásárok, gasztronómiai teraszok, családi- és gyermekprogramok, ifjúsági előadások, utcaszínház, koncertek, performanszok, meccsközvetítés, kézműves sörök, a versenyelőadásokhoz tartozó, illetve egyéb szakmai beszélgetések, workshopok közül válogathatnak az érdeklődők.

POSZT_Fesztival_kA POSZT Fesztivál előadásaira kedvező áron kínálnak napijegyeket, illetve három vagy kilenc napos, teljes árú és diákbérleteket, amelyeket megvásárolva a nézők szabadon látogathatják a korábbi OFF minden elemét megtartó, de azokat jelentősen kibővítő POSZT Fesztivál összes, több mint 100 (!) előadását és programját. Kőszínházi, alternatív, vizsga-, és táncszínházi előadások, az ország legnevesebb zenekarainak koncertjei, majd a legkitartóbb fiataloknak táncház, DJ-k hajnalhasadásig: a Zsolnay Negyed minden zugában, a nap minden órájában izgalmas, nívós művészeti produkciókra bukkannak majd a látogatók, miközben a csodálatos zöldkörnyezettel, a sztárvendégekkel, a kellemes ételekkel és italokkal, a Dante hangulatát, pezsgő életét, nagy beszélgetéseit, felejthetetlen találkozásait is próbálják a szervezők visszacsempészni a POSZT-ra. A 9 napos bérlet ára, amely a Zsolnay Negyedben bármelyik napon, bármely produkció megtekintésére lehetőséget biztosít, mindössze 6500 Ft. A POSZT idején a 9 napos Fesztiválbérlettel rendelkezők számára a kiállítások megtekintése 10-18 óráig a Zsolnay Negyedben ingyenes. Kidolgoztak egy 3 napos bérlet konstrukciót is, amely bármelyik 3 egymást követő napon biztosít belépést a Fesztivál programjaira, 4500Ft-ért.  Ez a 3 napos bérlet diákigazolvánnyal rendelkező látogatóknak 3200 Ft. A napijegy, mely az adott nap minden  programjára érvényes, 2800 Ft, diákoknak 1800 Ft. 12 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes.

A Zsolnay Negyed és a Pécsi Nemzeti Színház között az idei évtől először ingyenes Fesztiválbusz is közlekedik, amely a Versenyelőadásokról a Fesztiválra, illetve késő éjjel, sűrített járatokkal biztonságban hazaszállítja a látogatókat.

 

A versenyprogram

POSZT_Versenyprogram_kA Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramja az évad legfontosabb előadásainak válogatása.

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják.

Idén hat nagyszínházi és tíz kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra.

 

A Szakmai Tanácsadó Testület

A Testület feladata a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjával kapcsolatos művészeti és szakmai kérdések megvitatása, valamint a POSZF Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, művészeti igazgatójának és produkciós igazgatójának szakmai támogatása. Iránymutatásával segíti az ügyvezetői döntések meghozatalát, szakmai és nyilvános kommunikációját, valamint részt vesz a POSZT versenyszabályzatának kidolgozásában és karbantartásában.

A testület tagjai:
Hegedűs D. Géza, elnök Színház- és Filmművészeti Egyetem
Balogh Tibor Határon túli színházak
Besenczi Árpád Vidéki, kiemelt minősítésű színházak
Cseke Péter Kaposvári Egyetem, Művészeti Kar
Gemza Péter  Vidéki, nemzeti minősítésű színházak
Karsai György Színház- és Filmművészeti Egyetem
Keszég László Magyar Színházi Társaság
Dr. Komáromi György Gazdasági igazgatók
Magács László Független színházi szervezetek
Mácsai Pál Budapesti színházak
Máté Gábor Budapesti színházak
Dr. Őri László Pécs Megyei Jogú Város
Rátóti Zoltán MMA, Színházművészeti Tagozat
Stuber Andrea Színházi Kritikusok Céhe
Szűcs Gábor POSZF Nonprofit Kft.
Vidnyánszky Attila Magyar Teátrumi Társaság

 

Szakmai zsűri 2016

Boros Kinga (kritikus), Bozóki Mara (díszlet- és jelmeztervező), Czajlik József (rendező), Dobák Lívia (dramaturg), Garaczi László (író), Kiss Mari (színésznő), Kocsár Balázs (karmester), Sztarenki Pál (színész)

 

Színészzsűri

A Mozaik Művészegyesület és a MASZK Egyesület javaslatára összeállt színészzsűri dönt a legjobb harminc év alatti színészekről:
Tímár Éva, Vasvári Emese, Rácz Tibor

 

Közönségzsűri

A Versenyelőadások alkotói és színészei közül választja ki azt, aki a Közönségdíjat kapja:
Bélteky Orsolya, Hűbér Zoltán, Adamikné Novák Andrea

 

Honlap
Facebook

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS