Kedves Ferenc pápa! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kedves Ferenc pápa!

A világ 26 országából, 6 földrészről 14 nyelven 259 (rajzzal és fényképpel ellátott) levél érkezett a Szentatyához. Ezeket vitte el személyesen Antonio Spadaro SJ, a La Civiltà Cattolica című folyóirat igazgatója. Így emlékszik vissza a pápával való találkozásra: belépek, majd köszöntjük egymást, és beszélgetünk. Állva marad, és megkérdezi, kérek-e valami innivalót, vizet, vagy gyümölcslevet. „A víz jó lesz”-felelem. Mosolyogva visszakérdez: „Biztos?”. Erre én: „Nem! Baracklevet kérek.” Két évvel ezelőtt is baracklével kínált, amikor interjút készítettem vele a La Civiltà Cattolica és a világ többi jezsuita folyóirata számára. Nagyszerű – mondja. Fagylaltot? „Igen”-feleltem. Kinyitja a kis hűtőszekrényt, és kiszolgál. Ő csapvizet iszik. Amikor átolvasta az összeset, így szólt: „Ezek ám a kemény kérdések!”.

Nézünk ezekből kettőt a Szentatya válaszával.

 

Kedves_Ferenc_papaKedves Ferenc pápa!
Meghalt családtagjaink láthatnak minket a mennyből?
Emil, 9 éves, Dominikai Köztársaság.

Kedves Emil!
Biztos lehetsz abban, hogy látnak téged.  Ha jól értem, a mennyben lévő rokonaidra gondolsz Te nem látod őket, de amikor Isten megengedi, ők látnak minket, legalábbis életünk bizonyos pillanataiban. Nincsenek távol tőlünk, ugye tudod? Imádkoznak értünk, és szeretettel vigyáznak ránk. Ez az , ami fontos. Elhunyt rokonaidat elképzelheted úgy, amint az égből rád mosolyognak, úgy rajzoltad le őket, hogy körülöttem repülnek. De ők melletted is ott „repülnek”, szeretetükkel kísérve téged.

 

Kedves Ferenc pápa!
Miért szeretsz focizni?
Jó egészséget kívánva Wing, 8 éves, Kína.

Kedves Wing!
Nagyon szeretem a focit. Nem játszottam ugyan komoly meccseket, mert nem sajátítottam el elég jól a játék technikáját. A lábaim nem annyira ügyesek, kétballábas vagyok. Tudod, szeretem nézni, ahogy a csapatok játszanak a pályán. Mert azt látom, hogy ez egy csapatjáték, ahol össze kell tartani. A meccseket nagyon érdekesnek tartom. Amikor egy játékos egyedül szeret játszani, elveszítheti a labdát, ezt pedig a csapattársak nem díjazzák. Ahhoz, hogy jól focizzunk, csapatban kell játszanunk, az egész csapat javát keresve, anélkül, hogy saját magunkat szerepeltetnénk vagy önzően játszanánk. Így kell lennie az egyházban is.

 

A kérdésekre válasz Sík Sándor négysorosa:

Szeressétek a kisgyermekeket,
Mert bölcsebbek és jobbak Nálatok,
És mert az Úr nagyon szerette őket.
És tanuljatok tőlük!

A magyar nyelvű kiadást a Jezsuita Kiadó készítette, a fordítás Korponai Gábor SJ munkája.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS