Jarmeczky - 65 − Absztrakt út • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Jarmeczky – 65 − Absztrakt út

2016 június 17. és augusztus 7. között tekinthető meg Jarmeczky István festőművész Absztrakt út című kiállítás a Pécsi Galériában.

Jarmeczky_IstvanA 65-ös kilométerkőnél egy intermezzo. Az alkotó szándéka bemutatni, hol tart „absztrakt útját járva”. Vizuálisan, tisztán érzékeltetni a gondolati közeget, amiben aktuálisan a művek létrejönnek. A geometrikus absztrakt képek tanítása a rend harmóniája. Felmutatni a lényegit, az általános törvényszerűségekkel létrehozva egyedit.

Az aktuális alkotói periódusról szól a kiállítás. Csupán két korábbi mű szerepel, mintegy előképként, visszautalásként segítve a szemlélő tájékozódását. A tematikában, tagolásban, az egymáshoz kapcsolódás, az egymásra, egymásba épülés mutatkozik meg. Amiben a forma és színstruktúrák, a ritmus egységbe fűzi látványában, gondolatiságában a kiállítás anyagát.

 

Az absztrakt képalkotás a külső és belső világ, a gondolkodó és érző lényünk lényegi megjelenése. Mindannak, amit megéltünk és megértettünk, egy olyan víziója, amiben az értelmi és érzelmi megfontolások egymást áthatva jelennek meg.
Egy absztrakt kép olyan, mint amikor gondolkodva beszélünk… és, amikor hallgatunk gondolkodva…
A látható bölcsesség.

„…tanulmányok eredményeképpen következetesen jutott egy összefüggésekre épülő konstruktív gondolkodáshoz. Formái és kép-építő rendszerei tiszták, egyértelműek, színvilága határozott karakterű, és egyszerre épít a színkontrasztokra éppúgy, mint a közelálló színértékek érzékenységére. Képi gondolkodása a természet összefüggéseinek tudomásulvételét és megértését bizonyítja, mely a mai zűrzavaros szemléleti közegben nagy érték.”
(Lantos Ferenc festőművész, akadémikus)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS