„Mi mindig ünneplünk” - interjú Behumi Dórival és Farkas Róberttel • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Mi mindig ünneplünk” – interjú Behumi Dórival és Farkas Róberttel

A Budapest Bár zenekar 2007-ben mindössze egy lemez erejéig tervezett összeállni a magyar zenei élet ismert előadóival, ám az első fellépés akkora siker lett, és annyira jól érezték magukat együtt a zenészek, hogy nem akarták abbahagyni a közös örömzenélést. A Budapest Bár zenekar alapító tagjai mellett ma tizenkét állandó énekessel és alkalmanként meghívott vendégénekesekkel koncertezik. Idén októberben újra felléptek a Villányi Borfesztiválon, ahol Bangó Margit volt a vendégük. A koncert után beszélgettem Behumi Dórival és Farkas Róberttel, a zenekar vezetőjével.

Két évvel ezelőtt hallottam először élőben a Budapest Bárt zenélni, Palkonyán. Annyira magával ragadó volt a hangulat, hogy az eredetileg tervezett másfél órás koncertből két és fél órás lett, mert nem engedett le titeket a közönség a színpadról. Emlékeztek erre?

Farkas Róbert és Behumi Dóri Fotó: Ruthe Zuntz

Farkas Róbert és Behumi Dóri
Fotó: Ruthe Zuntz

BD: – Igen, persze, és arra is, hogy a közönség folyamatosan mondta be a dalokat, amiket szeretne hallani. A Budapest Bárban nagyon sok énekes van, akik közül nincs mindenki minden koncerten ott. Mivel minden énekesnek megvan a saját repertoárja, ő csak a saját dalait, szövegeit tudja. A közönség ebbe általában nem gondol bele és Palkonyán az történt, hogy folyamatosan kérték az ismert dalainkat. Keleti Andris volt aznap a „jolly joker-ünk”, és, hogy tudjuk teljesíteni a nézők kívánságait, ő hátul a színpad mögött, gyorsan a telefonjáról tanulta azoknak a dalokat, amiket egyébként nem ő énekel.

Tavaly, Pécsett, a Kodály Központban pedig egy klezmer koncertetek volt, ahol a Budapesti Zsinagóga főkántora is énekelt. Egészen elképesztő ez a repertoár.

FR: – A klezmer albumunk egy zenei kirándulás volt a tavalyi évben. Az a szokásunk, hogy készítjük az ún. sorlemezeket (ezeknek a volume 1, 2, stb. számozást adjuk, ezekből 5 jelent meg eddig és hamarosan jön a hatodik!). Ezeken a zenekar és az összes énekesünk szerepel – mindenesetre beillenek a „sorba”. Ezen kívül vannak azok az albumok, amik kísérletek, kirándulások – ilyen volt a Klezmer is. A klezmer műsorunkkal ritkábban lépünk fel, mint a szokásos Budapest Bár repertoárral.

És akkor most készül a hatodik Budapest Bár album?

FR: – Igen, idén nagyon sokat dolgoztunk, egész nyáron próbáltunk, majd stúdióba vonultunk. A stúdiómunkáknak már a vége felé járunk és november közepe felé jelenik meg az új lemez, ami karácsonyi album lesz. Már évek óta szerettem volna egy karácsonyi albumot készíteni, de olyat, amit nem csak karácsonykor lehet hallgatni. Így ezen az albumon nem a bevásárlóközpontokban unalomig játszott és ismert zenék lesznek, hanem egy kicsit szokatlan repertoár feldolgozásokból, amiket saját, erre a lemezre írt dalainkkal egészítünk ki. Új dalt írt Kiss Tibi, Rutkai Bori, és Ferenci Gyuri is közösen Farkas Misivel, a cimbalmosunkkal. Nagyon izgalmas album lesz. Nem volt könnyű időszak úgy, hogy sokat koncertezünk, és közben hónapok óta próbáltunk, stúdiózunk is, de már a végére érünk.

Ilyen sok énekessel, ráadásul olyanokkal, akik más zenekarokban is tagok, hogyan szerveződnek a fellépéseitek vagy egy új album stúdió munkálatai?

FR: – Mivel az énekeseink általában zenekar vezetők is és nagyon sokat koncerteznek, ezért minimum fél évvel korábban kezdjük egyeztetni és szervezni a közös koncertjeinket. Mostanra már kialakult egy rendszer, ami működőképes és bejáratódott.

BD: – A karácsonyi album felvétele úgy zajlott, hogy az énekesek egyszer-egyszer bementek és felénekelték a saját dalukat a fiúk által feljátszott zenére, akik viszont egész nap ott voltak a stúdióban, úgy, hogy minden másnap koncertünk is volt. A vicces az volt, hogy 35-40 fokban, strandpapucsban és rövidnadrágban énekeltük fel a karácsonyi dalokat. (nevet) Szóval a fiúk nem nagyon pihentek mostanában.  Az albumon egyébként énekel Szalóki Ági is, aki annak idején kivált a zenekarból, ám Bangó Margithoz hasonlóan rendszeres vendégként szerepel a Budapest Bár koncerteken, az állandó énekesek mellett.

Hamarosan itt az év vége. Tervek 2017-re?

FR: – Lesz egy nagy szilveszteri koncertünk a MOM-ban, és január közepéig biztosan koncertezünk, többek között Pécsett, a Kodály Központban is. Már évek óta visszatérően játszunk minden januárban két koncertet a Vígszínházban. Utána picit pihenünk…

BD: – De nem sokat, mert jövőre lesz a zenekar 10 éves.

FR: – És ebből az alkalomból egy újabb album várható tőlünk…

BD: – De még annyi, hogy a most novemberben megjelenő albumunk címe az lesz, hogy Ünnep.

FR: – Igen, mert mi mindig ünneplünk (nevet) – most is…

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS