A héten még megtekinthető Pécsett a Lágerjárat • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A héten még megtekinthető Pécsett a Lágerjárat

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából elkészítette a „Lágerjárat” című utazó vagonkiállítást, mely azon magyarországi vasútállomásokat keresi fel, ahonnan a 0060-as parancs alapján az összegyűjtött internáltakat a szovjet lágerek felé irányították.

Egy korabeli G típusú tehervagont rendeztek be kiállítási térnek, amely kordokumentumokkal, képekkel, vetítésekkel mutatja be a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások sorsát, tragédiáját, 1944-49 időszakáról.

 

 

A Lágerjárat egy szimbólum, nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. Szimbóluma az emlékezésnek és szelíd eszköze az emlékeztetésnek. Tablókon jelenik meg a kor történelmi háttere szöveges formában, fényképekkel illusztrálva. A művészet és a mai technika segítségével emlékeztet XX. századi történelmünk embertelenségeire.

A Lágerjárat című Vagonkiállítás az Emlékév tartama alatt felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba. A Vagonkiállítás utazó jellege nagy lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté történelmünk sokáig eltitkolt része. A „Málenkij robot” története tabu téma volt, a történelemkönyvek sem tartalmazzák. Az egész országot behálózó utazó vagonkiállítás célja, hogy a közönséggel, s elsősorban a fiatalsággal megismertesse az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt.

A kiállítás fontos elemei a folyamatosan futó filmek: Jurkovics János-Havasi János: Idegen ég alatt – Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról, Pécsi Csaba – Pécsi Dániel: A mi Golgotánk – Emlékfilm, Havasi Dániel: PERM 36 – Az utolsó GULAG láger – Dokumentumfilm, Bartók Csaba: Ártatlanul a Gulágon – Túlélők emlékezete.

A jelenleg a pécsi Főpályaudvaron tartózkodó emlékkiállításon tárlatvezetéseket, rendhagyó történelemórákat hallgathatnak meg az érdeklődők. Az első előadást Dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli német konzul január 5-én tartotta, áttekintve a magyarországi német nemzetiség történetét az 1700-as évektől napjainkig. A vagont teljesen megtöltő hatalmas létszámú hallgatóság egy Baranyából a Szovjetunióba elhurcolt személy történetén keresztül kaphatott betekintést az elhurcoltak és a szörnyű korszak mindennapjaiba.

 

Az előadások a héten folytatódnak, a következő terv szerint:

dr. Gerner Zsuzsa tiszteletbeli német konzul
január 10. kedd 13.50-15.00
Helyszín: VIP váró – pécsi főpályaudvar

Hargitai János országgyűlési képviselő
január 12. csütörtök 14.00-15.00
Helyszín: Vagon

Tillai Gábor történész (a Hetedhéthatár szerzője)
január 10. kedd 10.00-12.00
január 11. szerda 14.00-16.00
január 13. péntek 10.00-12.00
Helyszín: Vagon

Frank Gábor (Koch Valéria Iskolaközpont korábbi igazgatója)
2017. január 11. szerda  13.30-14.30 (az időpont még egyeztetés alatt)
Helyszín: Vagon

Helyszín: Lágerjárat utazó vagonkiállítás – Főpályaudvar – „A” csonka vágány, Pécs

 

Az utazó vagonkiállítás január 15-én Pécsről Budaörsre utazik tovább, ahol 2017. január 18-tól február 4-ig lesz megtekinthető, majd február 7-14-ig Székesfehérváron láthatja a közönség.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS