Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Április 28-án Pécsett lép fel a The King`s Singers

Negyvenkilenc év, több mint kétezer zenemű, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, mintegy kétszáz kortárs mű bemutatója, sok ezer telt házas koncert Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét, amely 1968. május 1-jén mutatkozott be a Queen Elizabeth Hallban.

A közel 50 éves brit énekegyüttes 2017. április 28-án 19.00 órai kezdettel Pécsett, a Kodály Központban lép fel.

Annak ellenére, hogy a mintegy öt évtized alatt eddig huszonhárom énekes fordult meg az együttesben, a The King`s Singers olyan utánozhatatlan hangzáskultúrát képvisel, amely csak a Bécsi Filharmonikusok vagy a Berlini Filharmonikusok hagyományához mérhető. Amiben ezek az úriemberek valóban egyediek: mindenféle zenét világszínvonalon szólaltatnak meg, ugyanolyan lelkesedéssel, összeszokottsággal, profizmussal, legyen szó reneszánsz motettáról, miséről, sanzonról, romantikus kórusdalról, spirituáléról, kortárs műről vagy akár popslágerről.


A jelenlegi felállás:

Patrick Dunachie – kontratenor
Timothy Wayne-Wright – kontratenor
Julian Gregory – tenor
Christopher Bruerton – bariton
Christopher Gabbitas – bariton
Jonathan Howard – basszus

 

 

A The King`s Singers Nagy-Britannia legkelendőbb zenei exporttermékei közé tartozik, munkásságuk egyet jelent a legmagasabb szintű a capella előadásmóddal. Azonnal felismerhetőek makulátlan intonációjukról, és a precíz időzítésről, gyönyörű vokális harmóniáikról, és előadásmódjukról, a The King`s Singers tökéletes zenei élményt nyújt a szórakozni vágyóknak.

A The King`s Singers pályafutása alatt több mint 200 művet dolgozott fel, ide értve olyan szerzeményeket, mint a legkiválóbb kortárs zeneszerzők, például Luciano Berio, Ligeti György, Sir James MacMillan, Krzysztof Penderecki, Toru Takemitsu, Sir John Tavener, Gabriela Lena Frank és Eric Whitacre kompozícióit.

Emellett új, friss feldolgozásokkal is színpadra lépnek, amelyek között éppúgy találunk jazz sztenderdeket mint listavezető popslágereket, középkori motettákat és reneszánsz madrigálokat, de lelkes fiatal zeneszerzők új kompozícióit is. Annak köszönhetően, hogy nyitottak a friss művészi élmények iránt, szoros együttműködés alakult ki köztük és olyan művészek között, mint Christina Pluhar, Albrecht Mayer, Emanuel Ax és Sabine Meyer.

A stúdiómunka is fontos szerepet tölt be a The King`s Singers életében: több mint 150 albumot jelentettek meg, amelyen 2000-nél is több zenei mű szólal meg, ami jól tükrözi az együttes lélegzetelállító repertoárját, az együttes kétszer is elnyerte a Grammy díjat.

A The King`s Singers jellegzetes tematikájú stúdió- illetve koncertprogramokat alakított ki. A közelmúltban jelent meg a Signum Classics rajta a Postcards (2014) – amely a világ minden tájáról összegyűjtött népdalokat tartalmaz, valamint a 2016-ban napvilágot látott How Fair thou art (2016) – amelyen Palestrina bibliai passiói szólalnak meg. A The Great American Songbook (nagy amerikai daloskönyv) című stúdióalbumukon 17 örökzöld dal új feldolgozása csendül fel, melyekből sok élőben is megszólal a világ minden táján adott koncertjeik során.

A The King`s Singers énekesei fellépéseik mellett művészetüket számos workshopon és mesterkurzuson osztják meg az érdeklődőkkel szerte a világon. A The King`s Singers Alapítvány támogatja többek között az A Carol for Christmas elnevezésű zeneszerzői versenyt, melynek célja, hogy fiatal és feltörekvő zeneszerzőket fedezzen fel és támogasson, illetve a győzteseknek megteremtse a lehetőséget, hogy a művüket előadják a Cambridge-i Kings College kápolnájában.

Az együttes szerzeményei, illetve feldolgozásai számos énekeshez jutottak el kották formájában, melyekből az együttes kiadója, a Hal Leonard munkásságának köszönhetően jelenleg 2 millió kapható szerte a világon. A közelmúltban választották be őket a Gramophone hírességek csarnokába, ami ékesszólóan tanúskodik arról, hogy a The King`s Singers továbbra is a világ egyik legjobb énekegyüttese.

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS