Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora is részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2017. januárban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy hazánk csatlakozott az Európai Űrügynökség nemzetközi technológiai transzfer hálózatához. Az Űrügynökséghez (ESA) Magyarország 2015. novemberében csatlakozott.

 

A sajtótájékoztató után Burton Lee professzor készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Szarvas István és Burton Lee professzor

Professzor Úr! Milyen előnnyel jár ez a csatlakozás Magyarország számára?

Mindenképpen lehetőséget biztosít, hogy a különleges űrprogramokban részt vegyen, bár Magyarország évente 2,3 milliárd forinttal járul hozzá az ügynökség munkájának költségéhez, ennek az összegnek nagy részét visszapályázza.

Ön azt mondta előadásában, hogy Elon Musk szerit 2050-re már egymillió ember élhet a Vörös bolygón. Mit gondol, lesznek köztük magyarok is?

Azt nem tudom, hogy addigra mennyi lesz a Föld lakossága, de gondolom, hogy több ezer magyar is benne lesz a millióban. Természetesen, ha így döntenek.

A NASA a Holdprogram után visszafogta magát. Mit gondol, mikor indul az első emberrel a Marsra űrhajó?

2016. szeptemberében volt a mexikói Guadalajarában a 67. Világűr Kongresszus, ahol szeptember 27-én Elon Musk – akit önök a Tesla autókról ismernek – elmondta, hogy öt éven belül elindul az első ilyen űrhajó nyolcvan millió kilométeres útjára, de ezt nem a NASA fogja koordinálni, hanem az űriparral foglalkozó magáncégek. A rakétákat a Space X fejlesztette ki, ezek újrafelhasználható rakéták lesznek.

A visszajövetel hogy lesz?

A jelenlegi állás szerint a horribilis költségek miatt csak az odautazásra gondolnak.

Mit gondol, magyar űrhajós mikor mehet a Marsra? Mintegy tíz évvel ezelőtt Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter egy interjúban azt nyilatkozta nekem, szívesen repülne a vörös bolygóra. Szintén ebben az időszakban Farkas Bertalan tábornok, magyar űrhajós az mondta, hogy a következő magyar űrhajós valószínűleg a Marsra repül.

Erre nem tudok válaszolni. Viszont ezekhez az utakhoz lehetnek olyan feladatok, amelyekben magyar cégek részt vehetnek.

Burton Lee professzor 15 éves befektetési tapasztalattal rendelkezik űrhajózási területen. A Szilícium-völgyben tevékenykedik.

Mentés

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS