Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól • Hetedhéthatár

Sport

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól

A 2024-es olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció. A döntés azután született, hogy Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfővel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel egyeztetett szerdán. A döntés oka, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében. Az LMP és az Együtt üdvözölte a pályázat visszavonását, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint a Momentum a saját politika céljai miatt tette tönkre a pályázat esélyeit. A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a MOB-nak a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel.

„Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli” – áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben. A határozatban leszögezik: „sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn.”

Tarlós István főpolgármester azt közölte az MTI-vel, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a városvezetés a Fővárosi Közgyűlésnek. Tarlós István elmondta: a szerdai találkozón ő is azon az állásponton volt, amelyen a kormány, hogy egység nélkül nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni.

Kósa Lajos, a Fidesz-frakció vezetője pártja elnökségének nevében azt közölte az MTI-vel, hogy az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében. Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. „Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához” – fejtette ki. Amikor azonban az ellenzék „hátba támadta” Budapest olimpiai pályázatát, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is  súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja a fővárost és az országot – közölte Kósa Lajos.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azt írta, hogy a Momentum Mozgalom valójában saját politikai pecsenyéjét sütögeti, akciójukkal lerombolták az eddig meglévő egyetértést, és tönkretették a pályázat esélyeit. Borkai Zsolt, a  Magyar Olimpiai Bizottság elnöke közölte: a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a MOB mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője az MTI-vel közölte: az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást. Az LMP közleményében kifejtette: sokadszorra bizonyosodott be, hogy a kormánypárt kizárólag saját kampányeszközeként tekint a népszavazásra. Az LMP határozott álláspontja szerint a Fidesznek nincs joga kisajátítani ezt az intézményt, mert a népszavazás a népé és nem a kormányé – tudatta. Közölte továbbá: a pályázat visszavonása ellenére a kormánynak az utolsó fillérig el kell számolnia a pályázatra eddig elköltött pénzekkel, és viselnie kell annak a felelősségét, hogy „tízmillárdokat szórtak ki fölöslegesen az ablakon”. Az LMP jelezte: a párt egyedüliként mondott nemet a Fővárosi Közgyűlésben az olimpiarendezésre már a kezdetekkor, és folyamatosan azon az állásponton volt, hogy Magyarországon először inkább az egészségügyre, az oktatásra, a bérekre és a vidék felzárkóztatására kellene ezermillárdokat költeni.

Juhász Péter, az Együtt elnöke hangsúlyozta: a pályázat visszavonása azt jelenti, hogy a kormány nem hajlandó meghallgatni az emberek véleményét, kizárólag aktuális politikai érdekei szerint dönt adóforintok sorsáról.

„Sajnáljuk, hogy a magát nemzetinek hazudó kormány elárult 266 ezer embert a pályázat visszavonásával. Sőt, még többet, ugyanis az olimpiapártiakat is elárulta” – írja a Momentum Mozgalom az MTI-hez szerdán éjjel eljuttatott közleményében. A Momentumnak a közlemény szerint kettős célja volt: az olimpiai pályázat visszavonása mellett ugyanilyen fontosnak tartották, hogy népszavazást tarthassanak egy ezermilliárdos, Magyarország jövőjét több évtizedre meghatározó gigaberuházásról. „A kormány nem kérdezte meg a társadalmat, nem tartja fontosnak a társadalom véleményét” – írták. Hozzátették, nem értik, miért lenne presztízsveszteség egy népszavazás, a társadalom véleményének megkérdezése. „Országos népszavazásnak is örültünk volna, sajnáljuk, hogy a kormány szerint egy népszavazás presztízsveszteséget jelent az országnak” – közölték.

 

Háttér

A MOB közgyűlése 2015. február 6-án úgy döntött, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Az Olimpiai Védnöki Testület határozati javaslatát 125 igen és egy nem szavazat mellett fogadta el a MOB közgyűlése. A Fővárosi Közgyűlés az év június 23-ai ülésén arról döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon. Az előterjesztést 25 igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el. Az Országgyűlés július 6-án 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett úgy döntött, támogatja a pályázati szándékot. Budapest és a MOB 2015. július 8-án küldte el a olimpiai pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz. Múlt pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében.

A 2024. évi nyári olimpiai játékok megrendezésére két város maradt „versenyben”: Párizs és Los Angeles, miután a korábbi pályázó Boston, Hamburg, és Róma korábban visszalépett. Los Angelest Boston visszalépése után, a korábbi lehetséges amerikai helyszínek (Los Angeles, San Francisco és Washington) közül 2015 augusztusában választották ki.

(Forrás: MTI)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS