Húsvét hétfőn emmauszi pincejáró túra – Máriakéménden • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Húsvét hétfőn emmauszi pincejáró túra – Máriakéménden

Tavaly egy régi hagyományt élesztett újjá a Mecsek Egyesület néhány tagja Máriakéménden. Több baranyai sváb faluban a II. világháborúig (a németek kitelepítéséig) szokás volt egy emmauszi pincejárást szervezni. Egy-egy baranyai településen vagy családnál még ezután is élt ez a hagyomány, de legfőképp Bólyhoz kötődött ez a bibliai eredetű népszokás. Kevesen tudják, hogy Bóly mellett Máriakéménden is élénken élt ez a népszokás, de az utóbbi évtizedekre gyakorlatilag kihalt. Tavaly újjáélesztették ezt a hagyományt, és olyan jól sikerült, hogy 70 fő vett részt mindjárt első alkalommal. Ezért ketté is bontották a csoportot, hogy mindenki kényelmesen beférjen a pincékbe és az út felénél találkozik össze a két csapat. Idén sem lesz ez másképp, újra megismétlik, és Jani bá gitározása sem marad el húsvét hétfőn, április 17-én. Sok családhoz ilyenkor vendégek érkeznek, de bátorítanak mindenkit arra, hogy menjen el, és vigye el rokonait, barátait, hisz eredendően ennek a népszokásnak pont ez a lényege: régen is a rokonokkal együtt mentek fel a helyiek a pincesorokba. A táv sem hosszú, a pincék között is lehet időzni, így bátran teljesíthetik azok is, akik nem gyakorlott túrázók.

„A” útvonal: Máriakéménd – Rott-pince – Rogner-pince – Hahner-pince – Dobosy-pince – Mester-pince – Máriakéménd

„B” útvonal: Máriakéménd – Mester-pince – Dobosy-pince – Hahner-pince – Rogner-pince – Rott-pince

Táv: 6 km. Szintemelkedés: 150 m.

Indulás: április 17., hétfő 14.00 órakor Máriakéméndről a központi buszmegállóból. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 11-es kocsiállásáról 13.15-kor indul a busz.

Hazatérés: Máriakéméndről 18.52-kor indul a busz, mely Pécsre 19.30-ra érkezik.

Részvételi díj: 800 Ft/fő, mely tartalmazza 5 pincében a borkóstolást és hozzá a vendéglátást (sütemények, főtt tojás, szendvicsek).

Túravezető: Biki Endre Gábor és Ruzsinszky András

 

(A fotók a tavalyi túrán készültek)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS