Hiányával megy tovább az élet – Tüskés Tibor emlékezete – • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Hiányával megy tovább az élet – Tüskés Tibor emlékezete –

Pécs város nemrég elhunyt írójára-irodalomtörténészére emlékezünk születésének nyolcvanadik évfordulóján.

A zamárdi templomban, ahol egykor keresztelték, most gyászmisét mondtak érte. Szántódon emléktáblát helyeztek el szülőháza falára, a 119/A jelű vasúti őrházra. Az emléktáblát Kiss Pál körjegyző és az író leánya: Tüskés Tünde gimnáziumi tanár leplezte le, s ezen az író özvegye: dr. Nagy Anna és a pécsi Testvérmúzsák Asztaltársaság helyezett el koszorút. A település neves szülöttjét a képviselőtestület posztumusz díszpolgári címmel tisztelte meg ünnepi ülésén. A könyvtár fölvette nevét, és egy emléksarkot is berendeztek itt dolgozószobájának tárgyaival, íróasztalával, könyveivel. Az emlékhely átadásakor fia: dr. Tüskés Gábor, az MTA irodalomtörténésze emlékezett meg édesapja munkamódszeréről s arról a miliőről, amelyben művei születtek. Ezután Király Lajos mutatta be Tüskés Tiborról írt kismonográfiáját, majd a Testvérmúzsák Asztaltársaság néhány tagja (Bartusz-Dobosi László, Rónaky Edit, dr. Szirtes Gábor és dr. Tóth Károly) méltatta társaságuk alapítójának írói, kritikusi, irodalomtörténészi és tanári munkásságát, szellemi örökségét, balatoni kötődését. Elhangzottak Videcz Ferenc – Tüskés Tiborról írt – költeményei. A rendezvény zárásaként sor került egy filmrészlet bemutatására, benne az íróval készült utolsó interjúval.

Az emléknapon az író népes családjának tagjai, Szántód lakói és az ország különböző tájairól érkező barátai, tisztelői vettek részt. Azóta is – mint erről Maurer Teodórától, az emléknap lelkes szervezőjétől hírt kaptunk – sokan felkeresik Tüskés Tibor szülőházát, kölcsönzik a könyvtárból az általa adományozott könyveket.

Pécsett is megemlékeztek az író születésnapjáról. Könyvtáros barátai, kollégái a Várkonyi Nándor Könyvtárban – Bertók László Kossuth-díjas költő és dr. Román Lászlóné nyugalmazott könyvtárigazgató megnyitójával – kiállítást szerveztek emlékére. A Művészetek és Irodalom Házában – Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész, Németh János színművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével – a Testvérmúzsák Asztaltársaság Szántódon is megemlékező tagjai mondták el gondolataikat, emlékeiket Tüskés Tibor munkásságáról, szeretettel beszéltek felejthetetlen személyiségéről.

Erről beszél a temetőben a hozzá méltóan elegáns, márványtáblával lefedett sírhelye is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS